Juhtkiri: teistmoodi rannahooaeg

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Telefonikõnesid rahulolematutelt, kes kurdavad hooldamata Võsu ranna pärast, on saanud aastast aastasse lehetoimetus ja veel suuremal hulgal Haljala vallavalitsus. Küll on laudteed katki, riietuskabiinid vales kohas, liiv sõelumata ja adru rannajoonel.

Ironiseerivalt võiks öelda – ime, et veel liiga jaheda merevee ja taandunud veepiiri pärast kaebusi pole esitatud.

Loodetavasti on tänavusel rannahooajal etteheideteks vähem põhjust, sest maakonna suuremates supelrandades Haljala ja Viru-Nigula vallas toimetavad ja sõeluvad liiva kaks Ameerikast saabunud imemasinat, mida vähemalt Haljala vald on pikisilmi oodanud.

Elu läheb edasi ja ka heakord avalikes randades nõuab järjest enam tähelepanu. Tänapäevane tehnika lihtsalt hõlbustab tööd, milleks varem kulus tublisti aega ja vaeva. Küllap on tulemuski nüüd kordades parem ning suvitajad rahul: tõenäosus, et terava servaga klaasikild jalga lõikab, on hulga väiksem, lootus liiva sisse pudenenud autovõtmed ühel hetkel siiski kätte saada seevastu suurem.

"Elu läheb edasi ja ka heakord avalikes randades nõuab järjest enam tähelepanu. Tänapäevane tehnika lihtsalt hõlbustab tööd, milleks varem kulus tublisti aega ja vaeva."

Samuti pidurdab selline liiva sõelumine kõrkjate pealekasvu ja hoiab ära teiste rannas levivate ning peesitamis- ja müramisala allutada tahtvate taimede vohamise.

Teisalt tuleneb vajadus niisuguste masinate järele eelkõige rannaliste kultuuritusest. Avaliku-ametliku supelranna puhul on omavalitsus ranna omanikuna natuke sundseisus, sest kui keegi rannaliivas peituva naela või pudelipõhja jalga astub, saab ta tõenäoliselt vallale kahjunõude esitada.

Ametlik rannahooaeg avatakse 1. mail. Kas ilmataat siis juba ka rannamõnusid lubab nautida, on iseasi, kuid omavalitsused on üldjuhul selleks ajaks oma kohustused täitnud ja ranna nii-öelda töökorda sättinud. Olgu siis veepiir nii kaugele taandunud, kui see parasjagu on, selle eest ei saa ükski vald ega vallajuht vastutada.

Nii et loodetavasti järgneb teistsugusele kevadele ka teistsugune suvi ning telefonitoru haarama ja kohalikku omavalitsusse helistama ajendab rahulolu korras supelranna pärast, soov jagada kiidusõnu hästi toimiva vetelpääste ning Ameerika imemasina kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles