Täna algab koroonaviiruse levimuse uuring (1)

BNS
Copy
Eesti teadlased uurivad koroonaviiruse levikut.
Eesti teadlased uurivad koroonaviiruse levikut. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tartu ülikooli teadlased alustavad täna kuni kolm kuud kestvat uuringut, millega selgitatakse välja koroonaviiruse levimus Eestis nii viirushaiguse tunnustega kui ka sümptomiteta inimeste seas.

Selleks küsitletakse ja kutsutakse koroonaviiruse suhtes testima vähemalt 16 000 eestimaalast juhuvalimi alusel. Uuring koosneb kaheksast ühe nädala pikkusest lainest ning igas laines küsitletakse ja testitakse 2000–4000 inimest.

Sotsiaal- ja turuuuringute firma AS Emor saadab täna elektrooniliselt uuringu kutse ja küsimustiku esimesele 2000 inimesele, kes on valitud programmis osalema juhuslikkuse alusel rahvastikuregistrist saadud andmete põhjal. Eakate inimestega, kel ei ole võimalik elektroonilist küsimustikku täita, tehakse telefoniintervjuud. Uuringus osalemine on kõigile kutse saanud inimestele vabatahtlik ja sellest võib igal hetkel loobuda.

Elektroonilisele küsitlusele on võimalik vastata eesti või vene keeles viie päeva jooksul. Küsimustiku täitmise järel helistatakse Synlabi ja Medicumi ühisest testimise kõnekeskusest uuringus osalejale ja lepitakse kokku, millal ta tuleb autoga avaliku testimise kohta proovi andma. Ninaneeluproovi saab anda läbi avatud autoakna Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus, Viljandis, Rakveres, Kohtla-Järvel, Valgas, Haapsalus, Paides, Jõgeval, Kuressaares ja Kärdlas.

Erivajadusega inimestele või neile, kellel ei ole võimalik autoga testimispunkti tulla, korraldavad erameditsiiniettevõtted koroonaviiruse proovi võtmise kodus. Proovist analüüsib Synlab aktiivsele nakkusele viitava koroonaviiruse RNA olemasolu organismis.

Kõiki uuringus tuvastatud nakatunuid jälgitakse ja küsitletakse iga nädal kuni haiguse lõppemiseni. Kui nakatunul puuduvad haigusnähud, küsitletakse teda kahe nädala jooksul.

Lisaks koroonaviiruse tegeliku levimuse andmetele saab uuringu käigus teada, kuidas muutub nakatunute arv ja osakaal aja jooksul ning milliste teguritega on see seotud. Samuti selgitatakse küsitluse ja testimise tulemusi kõrvutades välja, millised on põhilised nakkusega seotud taustatunnused ja riskitegurid ning kuidas on need seotud levimusega. Nii haigustunnustega kui ka sümptomiteta nakatunuid jälgides saab teavet, milline on nakkuse ja haiguse kulg ning kuidas on see seotud inimese taustatunnuste ja riskiteguritega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles