Prokuratuur pole noorele häkkerile kahtlustust esitanud

Toomas Herm
Copy
Netikelm.
Netikelm. Foto: Sander Ilvest

Kriminaalmenetlust alustati Tapa gümnaasiumi teate alusel, et õpilane oli pahatahtlikult sisenenud õpetaja Stuudiumi keskkonda. Seal oli muudetud õpilaste hindeid, lisatud õpilastele märkuseid ning saadetud sealt õpetaja nimel välja solvavaid kirju.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova ütles, et kriminaalmenetlus alustati karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb arvutis olevate andmete või programmi ebaseaduslikku vahetamist, kustutamist, rikkumist või sulustamist, kui sellega on tekitatud oluline kahju, samuti arvutisse andmete või programmi ebaseaduslikku sisestamist, kui sellega on tekitatud oluline kahju. Seadus lubab selle eest süüdlast karistada rahalise karistuse või kuni aastase vangistusega. Alaealisele on seadusandja ette näinud võimaluse karistuse asemel kohaldada mõjutusvahendeid. Aga seni pole prokuratuur kõnealuses kriminaalmenetluses kellelegi kahtlustust esitanud, süüdistusest rääkimata.

Lugu ise aga oli selline, et kooli direktorile ja paarile õpetajale saadeti SMS-sõnum, kus paluti teatada Smart-ID kood. Üks õpetaja viibis sel hetkel nõupidamisel ja ajapuudusel ei hakanud asjasse süvenema, vaid saatis nõutud koodi.

Mõistagi saadi sündmuste arenedes häkkerile jaole ja talle anti aega tegu üles tunnistada. Et ülestunnistust ei tulnud, pöörduti politseisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles