Mõisa kõrvalhooneid ootab uus elu

Toomas Herm
Copy
Hooldus- ja koristustööd Aaspere mõisa majandushoonetes tekitasid ärevust.
Hooldus- ja koristustööd Aaspere mõisa majandushoonetes tekitasid ärevust. Foto: Vladislav Musakko

Teisipäeva õhtul sai muinsuskaitseamet ärevaks tegeva, et mitte öelda hirmutava teate Aaspere mõisa juures askeldavatest rasketehnikaga relvastatud töömeestest, kes lammutavad ajaloolise talli varemeid ja sepikoda. Hoolimata peatselt lõppevast tööpäevast kihutas sündmuskohale ametkonna Lääne-Virumaa nõunik Mirjam Abel.

Teataja, kes ei soovinud oma nime avaldada ja palus end nimetada virumaalaseks, rääkis, et talle saadeti mõisa juures tehtavast hävitustööst videoklipp. Hinnalistest maakividest ehitatud sepikojal oli mehe andmetel katus maha võetud juba nädal-poolteist tagasi. Nüüd mindi kivide kallale. Samuti olevat rasketehnika räsinud maakividest ehitatud talli varemeid. Mehe käsutuses olnud fotod andsid alust oletada, et varemete üks sein oli maha võetud. Samas ta teadis, et ajalooliste hoonete juures ei tohi muinsuskaitseameti loata piltlikult öeldes lillegi liigutada. Seda luba aga mehe sõnul rasketehnikaga varustatud lammutajatel ei olnud. Ja tal oli õigus.

Sündmuskohal käinud muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa nõunik Mirjam Abel rääkis, et oli saanud nimetatud hoonete Soomes elava omanikuga ühendust. Omaniku väitel ta mingeid lammutustöid ei tee, vaid soovib taastada vanaema ja vanaisa kunagise eluaseme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles