Väikesed leiutajad mõtlesid välja kaasaskantava augu ja kuivava liumäe

Katrin Uuspõld
Copy
Visand Eliis-Beth Vihko võistlustööst "Kuivav liumägi". Leiutajate võistlusel sai ta selle ideega oma vanusekategoorias kolmanda koha.
 
Visand Eliis-Beth Vihko võistlustööst "Kuivav liumägi". Leiutajate võistlusel sai ta selle ideega oma vanusekategoorias kolmanda koha.  Foto: Eliis-beth Vihko

Õpilasleiutajate konkursi riikliku preemia kuni kolmandate klasside õpilaste seas sai Rakvere gümnaasiumi 1. klassi õpilane Eliis-Beth Vihko töö eest "Kuivav liumägi" (III koht). Tamsalu gümnaasiumi 1. klassis käiv Liisbet Okatova pälvis Eesti rahvusringhäälingu Lasteekraanilt eriauhinna oma tööga "Kaasaskantav auk". Sama ideega oli ta varem pääsenud ka Lottemaa ja SEB leiutamisvõistluse finalistide hulka.

Seitsmeaastase Eliis-Beth Vihko meelest on liumägi talvel ja vihmaga märg ning seal liugu lastes saavad ka püksid märjaks ning võib külmetuda. Tema leiutise abil aga nii ei juhtu. Nimelt on tema leiutatud liumäel kaks kihti: kahe plaadi vahele on pandud kaabel, mis läheb soojaks, soojusega kuivab pealmine kiht ja saabki kuivalt liugu lasta. Veel näeb pisikese leiutaja liumägi ette väikeseid auke, mille kaudu vihma ajal suurem vesi ära voolata saab.

Kaheksaaastase Liisbet Okatova meelest muutub elu paremaks aga kaasaskantava augu abil. Ise on ta oma ideed kirjeldanud nii: "Kindlasti on paljudel lastel või lühikestel inimestele see probleem. Nimelt, lähed kuskilt kõrgest aiast mööda, kuuled hääli, tahaksid hirmsasti teada, mis seal toimub, aga lihtsalt ei näe, sest oled niivõrd lühike veel. Sellel probleemile on aga nüüd lahendus! Selleks on kaasaskantav auk. Selle saad paigutada kõrge plangu keskele ja justkui imeväel tekib auk sinna plangu sisse ning näedki, mis huvitavad helid sealtpoolt tulid. Muidugi saab seda kasutada ka läbi seinte piilumiseks, aga tuleb olla viisakas, et sa kellegi võõra meelerahu ei häiriks. Loomulikult on sellega ka üks probleem. Kindlasti ei tohiks seda taskusse panna, muidu tekib kohe su riietesse suur auk ja nii mõnigi asi võib sealt taskust ära kaduda. Hoiustada tuleks seda spetsiaalses kotikeses, kust siis kaasaskantav auk välja võtta ja vajadusel seda kasutada."

Õpilasleiutajate konkursile esitati üle Eesti 824 tööd, 38 ideed olid välja nuputatud Lääne-Virumaal, kus koolidest olid esindatud Haljala kool, Kadrina keskkool, Rakvere eragümnaasium, Rakvere gümnaasium, Rakvere Waldorfi kool, Tamsalu gümnaasium, Vinni-Pajusti gümnaasium, Väike-Maarja gümnaasium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles