Kõigele krooniks veel nii mõnigi “Korona”

Katrin Uuspõld
Copy
Rukkilille meenutav jumikas on tänuväärne ja väga leplik lill ka algajale aednikule. Ehk aretatakse ka mõni uus jumikasort, mil nimeks “Corona”.
Rukkilille meenutav jumikas on tänuväärne ja väga leplik lill ka algajale aednikule. Ehk aretatakse ka mõni uus jumikasort, mil nimeks “Corona”. Foto: Silja Joon

Sõna “koroona” oleme viimasel ajal kuulnud sageli. Ja see ei tekita sugugi häid emotsioone. Sõnal pole aga häda midagi – mitmes keeles tähendab see krooni ning niisugune nimi on antud nii mõnelegi taimesordile.

Mmiks mitte külvata ja istutada sel segasel ajal oma peenrale toredaid taimi, mis koroonale hoopis kaunima tähenduse annavad. Näiteks lihtsasti kasvatatav rukkilill “Vishnjovaja Korona” (Centaurea cyanus) ehk “Kirsikroon” sobitub kenasti segalillepeenardesse, õitseb rikkalikult ja kaua, meelitab ligi mesilasi ja teisi kasulikke putukaid ning loomulikult saab teda ka kimpudesse sättida.

Lodjap-põisenelas “Corona” (Physocarpus opulifolius “Corona”) on dekoratiivsete lehtedega põõsas: kevadel meekollane, hiljem punane. Valkjasroosad õiekobarad on näha juunis-juulis ning tema dekoratiivselt kestendav koor on põnev ka talvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles