Avalik kiri kaitseväe juhatajale: Tapa mõis sobiks Eesti sõjaajaloo tutvustamiseks

Anti Poolamets
, riigikogu liige
Copy
Anti Poolamets.
Anti Poolamets. Foto: Erik Prozes

Pöördun Teie poole murega. Virumaa Teataja andmetel plaanib 1. jalaväebrigaad kaitseväele kuuluval krundil asuvad endise Tapa mõisa varemed 29. aprillil toimuva õppuse käigus õhkida. Uudis on tekitanud aktiivset arutelu vallaelanike, muinsuskaitsjate ja ajaloohuviliste seas ning leidnud suurt tähelepanu sotsiaalmeedias. Palun Teil mõisahoone õhkimine peatada.

Pean garnisonilinnas väga oluliseks ajaloo, sealhulgas sõjaajaloo säilitamist. Tapa on saanud ajalootormides rängalt räsida – südalinna hävitas peaaegu täielikult augustis 1941 hävituspataljon ning pommitamistega laastati järelejäänut. Säilinud ajalooliste hoonete korrastamisega on võimalik linna esteetilist ilmet oluliselt parandada. Tapa mõis on piirkonna asustusajaloo jaoks oluline maamärk ning arvatavalt on linna nimi pärit kunagiselt mõisaomanikult.

Tapa mõisa 1820. aastatel ehitatud peahoone oli üks Eesti uhkemaid. Eesti vabariigi ajal asus mõisas Eesti esinduslikema väeosa – soomusrongirügemendi – staap ja ohvitseride kasiino. Mõisa portikust ehtis 1. soomusrongirügemendi sümboolika, mis oleks praegugi taastatav. Rügement andis linna arengusse suure panuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles