Virtuaalnäitus jutustab Balti keti lugusid

Inna Grünfeldt
Copy
Näitus "Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu" näitab sündmust osalenute mälestuste kaudu.
Näitus "Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu" näitab sündmust osalenute mälestuste kaudu. Foto: Patrik Tamm

Muuseum Vabamu on oma kodulehel teinud virtuaalselt kättesaadavaks näituse “Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu”.

Näitus viib külastajad heli- ja mälumaastiku kaudu mõtlemapanevale ajaloolisele rännakule aastasse 1989, mil möödus 50 aastat Molotovi-Ribbentropi pakti ja selle salajase lisaprotokolli allkirjastamisest, mis jagas Ida-Euroopa kahe suurriigi vahel huvisfäärideks. Ligi kaks miljonit Balti riikide elanikku moodustas veretu protesti märgiks ebaõigluse vastu 675,5 kilomeetri pikkuse inimketi Tallinnast Pika Hermanni torni jalamilt Vilniuse Gediminase tornini.

Näitusel on fookuses tavaliste inimeste ja nende Balti ketis osalemise lood ning see annab sündmusele ja viisile, kuidas seda meenutame, tavapärasest teistsuguse tähendusvarjundi.

Virtuaalnäitus põhineb mullu Telliskivi loomelinnakus eksponeeritud ­näituse materjalidel, kuid rohkem on kasutatud koostöös Eesti rahvusringhäälinguga kogutud mälestusi ja fotosid, mis on läbipõimunud kronoloogiliselt kulgevate sündmustega nii Balti ketile eelnenud kui ka järgnenud aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles