Diislikütuse aktsiis langes, tanklates maksab see alla euro liiter

BNS
Copy
Möödunud aasta 1. mail langes diislikütuse liitrihind alla ühe euro, kus püsis enam kui pool aastat.
Möödunud aasta 1. mail langes diislikütuse liitrihind alla ühe euro, kus püsis enam kui pool aastat. Foto: Urmas Luik

Alates tänasest vähenes diislikütuse aktsiisimäär 25 protsendi võrra 493 eurolt 372 eurole 1000 liitri kohta ehk Leedu tasemele.

Eeldatavalt peaks see vähendama diislikütuse hinda 14,5 eurosendi võrra liitrilt. 

Kõik suuremad tanklaketid on teatanud, et langetavad diislikütuse hinna madalamaks kui euro liitri eest, valdavalt maksis see täna hommikul 0.99 eurosenti.

Selle tulemusena muutub diisli jaehind võrreldes Läti ja Leeduga konkurentsivõimelisemaks. Kaudselt on diislikütus oluline tootmissisend ka mitmete kaupade ja teenuste hinnas. 

Diislikütuse aktsiisimäär on seotud mitmete teiste kütuste aktsiisimääradega, nii langeb seonduvalt ka kerge kütteõli ning diisliga sarnaste raske kütteõli ja põlevkivi kütteõli aktsiisimäär.

Eriotstarbelise diislikütuse aktsiisimäär langeb 133 eurolt 100 eurole 1000 liitri kohta ja aktsiisi langetamine vähendab diislikütuse hinda 4 eurosendi võrra liitri kohta, tõstes seeläbi põllumajandussektori konkurentsivõimet.

Postimees kirjutas neljapäeva pärastlõunal, et tanklakett Jetoil langetas ühes Tallinna tanklas diislikütuse liitrihinna 0,999 eurole. Teised kütusemüüjad selleks ajaks hinda veel langetanud ei olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles