Peapiiskop kutsub kirikukelladega meelt avaldama

Inna Grünfeldt
Copy
EELK peapiiskop Urmas Viilma.
EELK peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Sander Ilvest

EELK peapiiskop Urmas Viilma saatis vaimulikele ja kogudustele ringkirja, milles kutsub üles kirikukellade helistamisega meelt avaldama, et valitsus lubaks kirikuuksed taas avada ja kogudused saaksid jumalateenistustele koguneda.

Kellade helistamine saab sisu lähtuvalt valitsuse toimimisest, kirjutas Urmas Viilma. Kui saadakse sõnum, et võib taas inimesed jumalateenistustele kutsuda, järgides konkreetseid kehtivaid tingimusi, helisevad kellad tänu- ja rõõmukelladena. Kuni avalikke jumalateenistusi lubavat sõnumit kirikutele ei anta, helisevad kellad eeloleval nädalal rahumeelse meeleavaldusena, märkides kiriku ja koguduseliikmete valmisolekut jumalateenistustele koguneda.

Viilma märkis, et olukorras, kus mitmetes eluvaldkondades on hakatud rangeid reegleid ametlikult leevendama, on ta koos teiste Eesti kirikujuhtidega teinud kriisijuhist peaministrile väga konkreetsed ettepanekud, millal võiks taasalustada koguduse osalusega jumalateenistustega, kuid valitsuselt ei ole siiski saabunud selget sõnumit, millal võiks "jumalateenistuste paast" kirikutes koguduseliikmete jaoks lõppeda.

Peapiiskop andis oma otsusega vaimulikele ja kogudustele korralduse helistada kirikukelli selle nädala esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel nii keskpäeval kell 12 kui ka pärastlõunal kell 15 – seda viis kuni kümme minutit, võimaluse korral koos kirikukalendris märgitud päevakohase pühakirjakoha lugemise ja palvega.

"Kirikukellade meelavaldusega anname märku, et kogudused üle Eestimaa on valmis inimeste jumalateenistustele kutsumiseks, ja selleks helisevad kirikute kellad kas Jumalale tänu ja ülistusest lauldes või otsustajatele oma meelsusest häälekalt märku andes," tähendas Viilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles