Juhtkiri: sorime omas rahakotis

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Võõras rahakotis pole ilus sorida, aga me ei sorigi. Ametnike palgaraha on avalik raha, ja ärgu ametnikud siinkohal solvugu, meil lihtkodanikel on täielik õigus sõna sekka öelda. Ning kritiseerida.

Aprillikuu viimasel päeval avalikustatud ametnike palgatabelid panevad nii kulmu kergitama kui ka kurja vanduma. Kadedus on muidugi edasiviiv jõud – näed endast jõukamat naabrimeest ja tahad ise samasugune olla –, kuid antud kontekstis pole ei jõudu ega edasiminekut. On ainult küsimus: päriselt ka või?

Kui eraettevõtte töötaja teenib 5000 eurot kuus, siis tasub tõesti edasiviivalt kade olla: vot on alles spetsialist, kes sellist summat väärt! Aga pidagem silmas: eraettevõte saab maksta täpselt nii palju, kui tema töötajad lisandväärtust toodavad, eraettevõtte ei saa raha seina sees olevast kapist või diivanist, kust ühes pangareklaamis naftat purskas.

Praeguses kriisiolukorras ajab nii suurtest palkadest teadasaamine närvi ja need tunduvad ebaausad. Kui erasektor kärbib, siis riigisektor laseb mõnuga liugu. Kohalike omavalitsuste ametnike palgad määrab volikogu, mitte linnapea või vallavanem, aga kas otsustajatel pole tõesti kordagi peast läbi käinud, et äkki maksame üle?

"Paljud töökohad on poliitilised: partei annab, partei võtab. Paljudel omavalitsustes kõrgetel kohtadel töötavatel inimestel puudub kogemus muudest valdkondadest."

Kui KOV-ides töötaksid turulolevast tööjõust parimad pojad-tütred, siis oleks kõrge palganumber isegi aktsepteeritav. Aga see pole ju nii! Paljud töökohad on poliitilised: partei annab, partei võtab. Paljudel omavalitsustes kõrgetel kohtadel töötavatel inimestel puudub kogemus muudest valdkondadest. On ametnikke, kes on “peast ametnikud”, kes teevad oma igapäevast tööd rutiinselt, kes midagi säravat, teistsugust, keskpärasusest eristuvat pole mitte kunagi teinud.

Me ei oska hinnata, kas Rakvere linnapea ligemale 4000-eurone kuupalk on suur, väike või täpselt paras, sest ega me lõpuni ei tea tema tööülesandeid ega -koormust. Küll saame öelda, et avalik sektor on erasektorile puhtalt üks null ära teinud, sest erasektorist Rakveres sellise palganumbriga juhti naljalt ei leia. Samuti ei ole Rakvere erasektoris sugugi tavaline spetsialisti 1500–2000 euro suurune kuupalk, aga omavalitsustes on selline palganumber tavaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles