Taas roolis: autokoolid jätkavad sõidutundidega

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Kriis pani piduri ka õppesõidule. Nüüd lubab valitsus taas gaasi anda, kuid tähtis on kinni pidada eritingimustest. Üks, mis kaitseb õppurit ja õpetajat, on õppesõiduautosse paigaldatud vahesein.
Kriis pani piduri ka õppesõidule. Nüüd lubab valitsus taas gaasi anda, kuid tähtis on kinni pidada eritingimustest. Üks, mis kaitseb õppurit ja õpetajat, on õppesõiduautosse paigaldatud vahesein. Foto: Mailiis Ollino

Piirangute leevendamisega lubas valitsus eile jätkata mootorsõidukijuhi, autojuhi ja ohtlikku veost vedava juhi koolitusi, maanteeamet jätkab neljapäevast ka riiklike sõidueksamite vastuvõtmisega. Rakvere autokooli juhataja Tarmo Tänavots ütles, et hea on edasi tegutseda. 

Rakvere autokooli tegevus eriolukorras siiski päris ei peatunud. Veoauto juhtimisõiguse taotlemiseks vajalik õpe jätkus. Rakvere autokooli juhataja Tarmo Tänavots rääkis, et koolil oli eriluba, kuid kõige olulisem oli distantsi hoidmine. "See on lihtne, meil on veoautosse paigaldatud vahesein, mis paistab läbi, samuti tagasime desovahendid," sõnas Tänavots. 

Seitseteist aastat autokoolis tegutsenud mees nentis, et karantiinis viibimine oli mõistagi esmakordne kogemus – sõiduauto juhiluba saada soovivad inimesed olid kartlikud ja tühistasid sõidutunde. "Sain aru, et nii pole mõtet jätkata," rääkis ta pausi kohta. Autokooli juhataja lausus, et ellu jäädakse tänu toetustele. 

Praegu ei kavatse ta juhikabiinist vaheseina veel ära võtta, desovahendid on olemas, maske kantakse õppesõidul ja järgitakse soovitust panna mask ette ka sõidueksami ajaks. 

Sõidutunni korraldamiseks kehtivad eritingimused. Õpetajal ega õpilasel ei tohi olla haigussümptomeid; autos peab olema käte desinfitseerimise vahend; õpetaja ning õpilane peavad enne sõidu alustamist ja pärast sõidu lõpetamist käsi pesema või desinfitseerima; pärast igat sõidutundi puhastab õpetaja auto rooli, käigukangi, käsipiduri ja muud pinnad, mida autoroolis olnud õpilane on katsunud, ning soovi korral kannavad õpilane ja õpetaja kaitsemaski.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles, et sõidutunnid muidugi ei jätku praegu samamoodi nagu eriolukorraeelsel ajal. "Iga tunni läbiviimisel on oluline kinni pidada haiguse leviku takistamiseks vajalikest piirangutest, et kaitsta nii õpilast kui ka õpetajat," lisas Aas. 

Maanteeamet otsustas alates neljapäevast jätkata riiklike sõidueksamite täies mahus vastuvõtmist. Alates eriolukorra algusest, 16. märtsist, on ära jäänud 3079 sõidueksamit ning nendeks  annab maanteeamet uue aja.

Niikaua kuni kehtib eriolukord ja 2+2-reegel, ei võeta vastu B-kategooria sõidueksameid autokooli autoga.

Sõidukijuhtide koolituse piirangu järgimise üle teevad järelevalvet maanteeamet ning politsei- ja piirivalveamet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles