Nädala kaja: alguse lõpp

Andres Pulver
Copy
Andres Pulver.
Andres Pulver. Foto: Meelis Meilbaum

Lõppev nädal tõi kauaoodatud uudise, et eriolukord hakkab lõppema. Juba ülehomsest avavad uksed kaubanduskeskused, homme saavad usklikud aga üle pika aja taas kirikusse jumalateenistusele minna. Saaremaa keerati lukust lahti ja peagi on võimalik ka Lätti-Leetu sõita.

Eriolukord võib küll lõppeda, aga eriline olukord ei lõpe veel niipea. Esimese klassi tehe 2 + 2 jääb meid veel kauaks kummitama, ning kui me 2+2-reeglist kinni pidada ei taha, võib eriolukord kiiresti tagasi tulla. Kas ja kuidas me kurja viiruse seljatame, sõltub meist kõigist. Kogu maailma elanikest.

Tegelikult tahame ju kõik naasta normaalse elurütmi juurde. Tahame käia teatris, kontsertidel, kinos, sõpradel külas. Tahame tunda ennast vabade inimestena, kammitsaist priina. Ent koroonakammitsad jäävad meid veel pikaks ajaks takistama.

Vähemalt mulle tundub, et noored, vanad ja muukeelsed on need inimrühmad, kellele 2+2-reegel kõige raskemini kohale on jõudnud. Esimesed suuremad proovikivid saabuvad kohe: täna tähistab suur osa venekeelsest kogukonnast võidupüha, homme on emadepäev, mil nii kangesti tahaks emale või vanaemale heade soovidega külla minna, esmaspäevast avatakse aga kaubanduskeskused, kus nii noored kui ka pensionärid armastavad kokku saada.

"Eriolukord võib küll lõppeda, aga eriline olukord ei lõpe veel niipea."

Võidupüha tähistajad reeglina eestikeelseid lehti ei loe. Emadepäevatervitused on tänavu mõistlik aga telefoni või interneti teel edastada, eriti nendele emadele, kes juba vanaemadeks saanud on.

Kaubanduskeskustes tuleb aga lihtsalt jätkata käitumist nii, nagu me seda juba pea kaks kuud teinud oleme.

Koroonaviirus ei ole kuhugi kadunud ning paljude ennustuste kohaselt on meid ootamas viirusepuhangu teine laine. Millal, ei tea täpselt keegi, aga eeldatavasti võib see juhtuda sügisesel viiruste hooajal. Praegu on meil siin Lääne-Virumaal ikka tegelikult päris hästi läinud, sest haigestunuid on olnud väga vähe. Ent hõiskamiseks on veel lootusetult vara.

Nii et kui Winston Churchilli El Alameini lahingu kohta käinud kuulsat ütlust parafraseerida, ei ole eriolukorra lõppemine kaugeltki veel koroonajamade lõpp. Ja isegi mitte lõpu algus, vaid pigem viirusega elamise alguse lõpp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles