Punane võidupüha ajas inimesed liikvele (1)

Copy

Kuigi eriolukorra tõttu mingit organiseeritud üritust Rakvere punasõdurite mälestussamba juures nõukoguliku võidupüha tähistamiseks ei toimunud, vooris hommikupoolikul lilletoojaid samba juurde pea katkematult.

Maakonna sõjaveterane ja endisi Nõukogude armee ohvitsere ühendava organisatsiooni eestvedaja Georgi Kosjuk rääkis, et eriolukord paraku üritust korraldada ei võimalda. "75 aasta möödumist võidust oleks tahtnud pidulikumalt tähistada küll," nentis ta.

Kosjuk märkis, et omakeskis lepiti kokku, et igaüks käib sõjas langenutele austust avaldamas omaette. "Nii saavad kõik omale sobilikul ajal oma kodanikukohust täita," sõnas ta.

Aastaid Rakveres ämmaemandana töötanud 76-aastane Polina Pilipenko käis ümber samba ja kohendas vaasidesse pandud lilli ning tõstis neid paigast teise. "Nelgid võivad päikese käes olla, aga tulbid peavad varjus olema, muidu vajuvad kohe longu," selgitas ta.

Pilipenko kõneles, et sõjas hukkunud mehed ei ole milleski süüdi - neid aeti relva alla ja nemad ei olnud otsustajad. "Mina käin siin lihtsalt kui usklik inimene lahkunuid meenutades. Ka mina ei ole igavene ja ükskord saavad meie hinged seal kusagil kokku," viipas ta käega taeva suunas.

Naine ütles, et käis ka Rakvere linnakalmistul hukkunud sõdurite haudadel. "Seal saab ükskord minugi puhkepaik olema," põhjendas ta.

Kummaline oli aga see, et nõukogude sõduritele lilli toonud inimesed ei ole omale suutnud selgeks teha isegi Venemaa lipuvärvide paigutust - nii oli näha vaaside ümber keeratud linte korrektse valge-sini-punase värvikombinatsiooniga, aga oli ka puna-valge-siniseid ehk pea peale pööratud linte.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles