Juhtkiri: skandaal skandaali otsa

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Läinud nädalalõpul lahvatas järjekordne skandaal, kui selgus, et kapo pitsitas taas keskerakonda, sest kahtlase ettevõtja annetatud rahanatuke jõudis kultuuripealinna sihtasutuse arve asemel hoopis selle skandaalse ja rahaga alati kimpus oleva partei arvele.


Just enne seda kogunes IRLi aukohus, kus arutati elamislubadega seotud skandaali järelkajasid. Selles erakonnas üritatakse hoida vaikset joont, et asi enam lõkkele ei lööks. Pigem püütakse uue esimehe valimisega valutult ühele poole saada.
Eile teatati, et Läti julgeolekuasutused algatasid kriminaalmenetluse, uurimaks kuritegudes kahtlustatava kaitsepolitsei töötaja Indrek Põdra väidetavaid sidemeid Läti kuritegeliku maailma juhtidega. 21. detsembril vahistatud Põtra kahtlustatakse altkäemaksu võtmises oma ametipositsiooni ja ametialaselt juurdepääsetavate andmete ebaseadusliku ärakasutamise eest eesmärgiga mõjutada politsei- ja piirivalveameti ametnike otsuseid.
Kõigile on selge, et ühe skandaali summutamiseks on vaja esile kutsuda teine skandaal, see on suhtekorralduse ABC.
Ja sealt see kohe ka tuli. Võimalik, et vaid kokkusattumusena. Ja jälle keskerakond. Kes siis veel? Selle partei asjaajamine on avalikkust alati pisut ettevaatlikuks teinud. Kusjuures keskerakond oli juba enne praegust jama nii läbi pekstud, et nüüdne mõjub suisa laiba mõnitamisena. On ilmselge, et selles vallas vaibub asi alles pärast Edgar Savisaare taandumist.

Aga ajal, mil Eestis ajab üks skandaal teist taga, on suur osa inimestest, kes igapäevaselt oma argimuredega askeldavad, nende suhtes ammugi immuunseks muutunud.
Nii ei üllatagi kedagi, kui kuuldakse järjekordsest altkäemaksujuhtumist, sest see on juba nii tavaline – ja just nõnda meie õhuke demokraatlik riik üha enam korruptsioonivõrku mähkubki.
Me võime selle kõige valgusel rääkida uurimisorganite heast tööst, kuid kahtlemata on nendes kaasustes ka tugev poliitiliste mängude mekk man.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles