Tapal möödus 9. mai rahulikult

Eva Klaas
, Tapa elanik
Copy

Eile viisid Tapa elanikud Paide maanteel asuvale ühishauale monumendi juurde hulgaliselt lilli, samuti küünlaid ja lintidega pärgasid, mälestamaks Teises maailmasõjas hukkunuid.

Kella viie-kuue paiku õhtul oli näha inimesi pidevalt saabumas ja lahkumas, vahepeal oli monumendi ümbruses korraga ka kümmekond inimest, kuid kõik oli siiski rahumeelne ning üksteisega hoiti mõistlikku vahet ning enamik peatus lühikeseks lilledepanekuks ja mälestushetkeks. 

Päeval on loomulikult punase võidupüha märk, kuid valdavalt venekeelsed elanikud käivad siiski 9. mail enamasti mälestamas sõjas hukkunuid ja tähistamas sõja lõppu, mõni on isegi öelnud, et neile meeldib elada Eesti riigis ja kindlasti ei taha nad tagasi Nõukogude Liitu, kuid ausamba juures käimine on oluline traditsioon ning soovitakse, et seda jätkaksid ka nende lapsed. 

Paide maanteel asuva ühishaua monumendi juures alustati võidupühaks valmistumist aegsasti, korrastati mälestuskoha ümbrust ning istutati lilli, juba reede õhtul olid ausamba jalamile asetatud esimesed pärjad ja küünlad ning seatud 9. naiks valmis vaasid. 

Võrreldes viie aastase taguse 70 aasta möödumisega Suure Isamaasõja lõpust oli tänavune nõukoguliku võidupüha tähistamine Tapal tagasihoidlikum, kuid näiteks eelmise aastaga oli lillede hulk ausamba juures võrreldav. 

Tapal on ka vene sõjavangide ühishaud linnakalmistu servas. Sinnagi viidi lilli, kuigi  oluliselt tagasihoidlikumalt kui Paide maantee ausamba juurde. Küll oli linnakalmistu ausamba puhul näha, et see oli saanud pidupäeva puhul värskema ilme. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles