Tänasest saab alguse raudteeohutusnädal "Vaata vasakule ja paremale ning lase rong läbi"

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Igaaastasel raudteeohutusnädalal pööratakse tähelepanu raudtee juures viibijate tähelepanelikkusele. Foto on illustreeriv.
Igaaastasel raudteeohutusnädalal pööratakse tähelepanu raudtee juures viibijate tähelepanelikkusele. Foto on illustreeriv. Foto: Vladislav Musakko

11. maist 17. maini toimub MTÜ Operation Lifesaver Estonia (OLE) eestvedamisel igaaastane raudteeohutusnädal. Raudteeohutusnädala kolm peamist fookust on lastele suunatud ohutussõnumid, ohtlikud tegevused raudtee ületamisel ning raudteel pildistamine ja filmimine. Raudteeohutusnädal kannab sõnumit: "Vaata vasakule ja paremale ning lase rong läbi."

Avalikku raudteeohutust mõjutas 2019. aastal 17 õnnetusjuhtumit. Nende hulgas oli 11 otsasõidu juhtumit ning kuus kokkupõrget. Õnnetusjuhtumites hukkus seitse inimest ja sama palju sai vigastada. 2020. aastal on toimunud kolm õnnetusjuhtumit, neist kaks otsasõitu inimesele ja üks kokkupõrge sõidukiga, hukkunud on üks inimene. Kõik juhtumid on toimunud raudteeülekäigukohas või ülesõidukohas. Kahe juhtumi puhul andis liiklejale täiendava teadaande rongi tulekust ülesõidukoha foor.

Rongi ja mootorsõiduki kokkupõrgete puhul oli juhtumite põhjuseks valdavalt autojuhi tähelepanematus. Otsasõidujuhtumite kohta saab välja tuua mitu asjaolu. Nimelt on 2019. aastal ning 2020. aastal olnud kokku kolm juhtumit, mis olid seotud jalgratturitega. 2019. aastal viibis seitsme juhtumi puhul inimene raudteel selleks mitte ette nähtud kohas. Ühe otsasõidujuhtumi puhul on tõenäoline, et inimene kasutas raudtee ületamisel kõrvaklappe ja seetõttu ei kuulnud lähenevat rongi.

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti transpordiosakonna juhata Heigo Saare sõnul on jätkuvalt probleemiks olukorrad, kus eiratakse raudtee ületamisega seotud nõudeid, näiteks ületatakse raudteed raudteeülekäigukohalt rattal sõites või, kõrvaklapid peas, viibitakse raudteel selleks mitte ette nähtud kohas.

"Raudteeettevõtjad panustavad ületuskohtade ohutumaks muutmisesse, muu hulgas lisades raudteeülesõidukohtadele foore ja tõkkepuid. Rõhutame, et nii liikluses üldiselt, kuid ka raudteel on eluliselt oluline, et inimese tähelepanu on raudteel toimuval liiklusel ja rongile eesõiguse andmisel. Kuigi hetkel kehtib eriolukord, liiguvad inimesed siiski jalgsi, jalgratta ja sõiduautoga ning leiame, et raudteeohutuse ennetussõnumeid on mõistlik enne liikumiste tihenemist üle korrata," rääkis Saare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles