Tudengid ja Vinni vald säilitavad kultuuripärandit

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Tallinna Ülikooli tudengid alustasid koostöös Vinni vallaga kultuuripärandi jätkuprojekti, mille eesmärgiks on kaardistada kohalik ajalugu.
Tallinna Ülikooli tudengid alustasid koostöös Vinni vallaga kultuuripärandi jätkuprojekti, mille eesmärgiks on kaardistada kohalik ajalugu. Foto: Sulev Lääne

2020. aasta kevadel on Vinni vallal koostöös Tallinna Ülikooliga käsil projekt "Ainelise ja vaimse kultuuripärandi säilitamine ja kasutamine Vinni valla näitel". Mitmed Lääne-Virumaalt pärit Tallinna Ülikoolis õppivad tudengid tegid oma valiku osaleda just sellest Vinni valla projektis, et panustada oma kodukandi arengusse. 

Üliõpilaste ideeks on kasutada olemasolevat keskkonda - Google Maps-i ning täiendada seda Viru-Jaagupi kihelkonna kultuuritegelaste ja ajaloosündmustega seotud paikade äramärkimise ning tutvustamisega. Kaardile kohaliku elu ja ajalugu puudutavate materjalide lisamisega tuuakse info rakenduse kasutajatele lähemale ning projekti kaasautorid loodavad, et rakenduse abil kasvab ka inimeste teadlikkus piirkonna kohta.

Projekti ettevalmistamisel külastasid üliõpilased ja õppejõud Sulev Lääne selle kevade 6. märtsil Vinni valda, et kohtuda vallavanema Rauno Võrno, valla kultuuri- ja hariduskomisjoni ning kultuurinõuniku Hilje Pakkeneniga, kelle juhendamisel tutvuti olulisemate kultuuriobjektide, muuseumide, kogude ja vaatamisväärsustega. Sulev Lääne on seisukohal, et Vinni valla muuseumide jätkuprojekti tuleb väga oluliseks pidada mitmest aspektist. "Kõigepealt on tegemist haldusreformi järgse olukorraga vallas, kus seniste kohalike omavalitsuste mitmed muuseumid on jäänud „peremeheta“ ning sellega kaasneb väga tõsine risk, et paljud museaalid, samuti kultuuri- ja ajalooväärtused kas hävivad või ei leia enam eesmärgipärast kasutamist," sõnas Lääne rõhutades, et õnneks on vallajuhid, nii vallavanem Rauno Võrno kui ka volikogu esindajad olnud koostööst Tallinna Ülikooli ning meie ELU projekti tiimiga väga huvitatatud ning mitmed möödunud aasta ettepanekud on juba kas realiseeritud või realiseerimisel.

Vallavanem Rauno Võrno sõnas, et tal on hea meel, et Vinni vald valiti selle suurepärase projekti sihtmärgiks. "Eelmise projekti puhul toimus Tallinna Ülikooli ja Vinni valla vahel väga hea koostöö ja meie uute piiridega valla ajalooväärtuslikud asukohad said kaardistatud," tõdes Võrno ja avaldas lootust, et jätkuprojekti lõppedes saadakse olla eeskujuks teistele ühinenud valdadele, et ühegi Eestimaa piirkonna ajaloolised väärtused ei läheks kaotsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles