Õhutõrjujate teenistus tipnes lahinglaskmistega Rutjal

BNS
Copy
Õhutõrjepataljoni raketipatarei õppelaskmised Rutja rannas ühel varasemal aastal.
Õhutõrjepataljoni raketipatarei õppelaskmised Rutja rannas ühel varasemal aastal. Foto: Arvet Mägi

Sel nädalal harjutasid õhutõrjepataljoni teenistujad Rutjal 23 mm õhutõrjekahurist ja raskekuulipildujast Browning M2 lennuvahendite tõrjumist.

"Kõik kahurimeeskondade liikmed teadsid oma rolli ning koostöö oli väga hea. Sõdurite ülesanne oli häirida õigest sihtmärgist kümme korda väiksema lennuvahendi tegutsemist õhus ning sellega said nad hakkama. Rohkemgi veel – kahel meeskonnal õnnestus mudellennuk ka alla tulistada," ütles laskmiste korraldaja nooremleitnant Ilja Kuprašvili.

Kolm päeva kestnud laskmiste käigus lasid sõdurid Rutja rannast Soome lahe kohal kaugjuhtimise teel lennutatavaid ning 40 meetrit sekundis liikunud sihtmärke 23 mm õhutõrjekahurist ZU-23-2 ning raskekuulipildujast Browning M2. Laskmistest võttis osa pea sada õhutõrjujat, kes alustavad reedel reservteenistust 2. jalaväebrigaadi sõjaajakoosseisus.  

"Tuli oli nii meil kui ka teistel meeskondadel sektoris ning mudellennukit päästis vaid selle väiksus. Aga fortuuna oli meie poolel ning eks see hetk jääb ikka päris kauaks meelde," ütles ühe sihtmärgi hävitanud meeskonda kuulunud kapral Kärner Häidesk.

ZU 23-2 on 23 mm kaliibriga kaheraualine õhutõrjekahur, mille meeskond koosneb seitsmest kaitseväelasest: meeskonna ülem, sihtur, seadur, kaks laadurit, sidemees ja autojuht. 950 kilogrammi kaaluva õhutõrjekahuri põhiülesanne lahingus on tõrjuda vastase madalalt lendavaid õhuründevahendeid. Lisaks õhutõrjekahuritele ja raskekuulipildujatele kuuluvad õhutõrjepataljoni relvastusse raketikompleks Mistral ning mobiilne tulejuhtimis- ja eelhoiatusradar Giraffe.

1. jalaväebrigaadi õhutõrjepataljoni ülesanne on vastase õhuründevahendite – lennukite, kopterite ja mehitamata lennuvahendite – tõrjumine ja hävitamine. Kaitseväe õhutõrje täidab oma ülesannet maa peal paiknevate relvasüsteemide abil, milleks on raketid ja kahurid. Lisaks edastatakse ülevaadet õhuruumis toimuvast radarite abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles