Juhtkiri: tulutabel tasandab vahet

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Statistikaameti avaldatud palgasaajate keskmise brutotulu andmed asetavad Lääne-Virumaa teiste maakondadega võrreldes pisut paremasse valgusesse kui keskmise palga numbrid ning tasandavad ka vahet pealinna ja muu Eesti vahel. Tallinna naabervaldades on inimeste tulud küll keskmise eestlase sissetulekutega võrreldes üüratud, kuid vahe Harjumaa ja muu Eesti vahel on tulutabelis oluliselt väiksem kui palgatabelis.

Nii on keskmise palga arvestuses Harjumaa ja viimasel kohal oleva Hiiumaa vahe pea 600 eurot, keskmise tulu poolest aga Harjumaa ja viimasel kohal oleva Ida-Virumaa vahel vaid veidi üle 400 euro.

Lääne-Virumaa üheksas koht keskmise brutotulu tabelis aga põhjust rõõmustada ei anna, seda enam, et see on pügala võrra varasemast kehvem ning tulud kasvavad meil Eesti keskmisest aeglasemalt. Ja nii ei ole lootustki kõrgemale tõusta.

Kõigel on seos. Pole midagi imestada, kui rahvastiku väljaränne ületab Lääne-Virumaal sisserännet ning rahvaarvu vähenemine maakonnas on progresseeruv. Brutotulu ja ka palganumbreid veab eest endiselt avalik sektor ning kahjuks need, kes midagi toodavad ja väärtust loovad, püsivad tagaplaanil. Eraettevõtted lihtsalt pole võimelised riigiasutusi üle trumpama. Probleemi tuuma otsimise asemel vajaksid vaeslapsed ehk rohkem au sisse tõstmist.

Noored ja haritud inimesed pagevad praegu paraku parematele jahimaadele.

Probleemi tuuma otsimise asemel vajaksid vaeslapsed ehk rohkem au sisse tõstmist.

Noored on nõudlikud ja oskavad raha küsida ning Tallinn ja ka välismaa meelitavad. Vanemad töötajad ei esita tööandjale nii kõrgeid nõudmisi, pealegi on neil juba kand kinnitatud ja kodu loodud ning pahatihti lepitaksegi vaikselt olemasolevaga.

Kui asjas midagi positiivset on, siis see, et elamiskulud on Lääne-Virumaal madalamad kui Viimsi vallas või Tallinnas. Kui elamiseks vajalikud möödapääsmatud kulud sissetulekutest lahutada, siis ei olegi Tallinna ja Rakvere inimese rahalise seisu vahe nii suur, kui see igasugustest tabelitest paistab. Ent kõigest hoolimata on see siiski olemas ja paraku ainult kasvab. Ei olnudki ju väga ammu, kui Lääne-Virumaa inimesed kuulusid oma keskmiste sissetulekute poolest Eestis esiviisikusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles