Lahemaa rahvuspargist filmiti kauneid kaadreid

Inna Grünfeldt
Copy
Lahemaa rahvuspark.
Lahemaa rahvuspark. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti looduskaitse 110. sünnipäeva tähistamiseks filmitegija Ants Tammiku käe all valminud lühifilmid kõigist kuuest Eesti rahvuspargist kutsuvad osa saama Eesti looduse hingematvast ilust.

Lühifilmid tutvustavad Lahemaa, Vilsandi, Matsalu, Karula, Soomaa ja Alutaguse rahvusparki. Võtted vältasid 2018. aasta septembrist 2020. aasta märtsikuuni. “Minu jaoks oli see projekt kümneaastase filmitegija karjääri juures kindlasti kõige raskem, õpetlikum ja silmi avavam. Pealtnäha lihtsate ilusate looduskaadrite taga on 75 000 kilomeetrit sõitu, üle saja võttepäeva ja mitu kuud monteerimist,” rääkis lühifilmide operaator Ants Tammik.

Lühifilmide valmimisse olid kaasatud keskkonnaameti töötajad, kelle töö on seotud rahvusparkidega. “Suur roll oli ka rahvusparkide kohalikel elanikel, turismiettevõtjatel ja teistel partneritel. Kaasatute ring on olnud lai, alates põllumeestest ja loomapidajatest ning lõpetades muuseumide, laulu- ja tantsurühmade ning noorte looduskaitsjatega,” ütles keskkonnaameti looduskaitse osakonna projektikoordinaator Nele Sõber.

Lühifilme imeliste kaadritega Eesti rahvusparkidest saab vaadata keskkonnaameti YouTube’i kanalil. Igast rahvuspargist kiirema, kuid põgusama ülevaate saamiseks on kanalil ka üheminutilised kokkuvõtted. Videotes kasutatud muusika autor on Aivar Surva. Peagi saab näha ka filmide inglis- ja venekeelsete subtiitritega versioone. Videot Lahemaa rahvuspargist võib näha SIIT.

Eesti pinnast moodustavad pea 23 protsenti kaitstavad alad. Rahvusparkides hoitakse lisaks loodusele kultuuripärandit – seal saab kogeda, kuidas inimene on loodusega kooskõlas aastasadu toimetanud. Rahvusparkidest vändatud filmid annavad vaatajaile inspiratsiooni, mida looduses tähele panna ja kuhu samme seada.

2020. aastal tähistatakse Eesti looduskaitse 110. sünnipäeva. 1910. aastal võeti Vilsandi lähedal kaitse alla Vaika linnusaared, et kaitsta seal pesitsevaid linde. Juubeliaasta tunnuslausega “Hoia, mida armastad!” kutsuvad keskkonnaamet ja keskkonnaministeerium loodust märkama, tundma õppima ja hoidma.

Eesti rahvuspargid.
Eesti rahvuspargid. Foto: Keskkonnaamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles