Laupäev on turupäev iga ilmaga

Katrin Uuspõld
Copy

Ilm on see, millest turuelu sõltub. Laupäevaste vihmahoogude kiuste olid Rakvere turul platsis nii ostjad kui ka müüjad. Tõsi, neid ei olnud nii rohkesti kui nädal tagasi päikeselise emadepäeva eel, kuid siiski.

Kõige rikkalikumat valikut ampleid ja suvelilli nii peenrasse kui ka rõdukasti, oli laupäeval pakkumas Lembit, kes on samal kohal Rakvere turul lilli müünud turu algusest saati. "Ma ütleks, et sel aastal tahavad inimesed lilledega isegi rohkem tegeleda, võibolla tõstab see tuju," arutles Lembit, kes kundede puudumise üle ei kurtnud.

Tomati- ja kurgitaimede ostmine on samuti ilmas kinni. Mitu taimemüüjat kinnitasid, et praegu läheb visalt, kurgitaimi pole külmaga suurt mõtet üldse müüa. Rakvere külje all köetavas kasvuhoones koos abikaasaga tomatitaimi kasvatav Malle pani tänavu müügiks mulda kuuekümne tomatisordi seemned. "Mõned on juba läbigi müüdud, esimesena saavad otsa ikka vanad Eesti sordid: "Malle", "Koit", "Valve"," rääkis meespool. "See, mis sorti tahetakse, sõltub ikka ostjast. Mõned vene rahvusest ostavad näiteks korraga kastiga musta tomati taimi ja väidavad, et need tomatid aitavad vähi vastu."

Jaheda ilma üle kurtis aga temagi ja tõi näite noorikust, kes käis täna juba kolmandat korda nende käest tomatitaimi ostmas, sest külm oli eelmistele liiga teinud. 

Ise hobi korras kasvatatud kartuli-porgandi, küüslaugu ja rabarberiga oli sel hooajal esimest korda turul ka Toomas Arknalt. "Olen rohkem sügisene müüja, aga tulin prooviks ka täna. Öeldi, et ega rabarberit eriti ei osteta, kuid üllatavalt siiski soovijaid on." rääkis ta.

Maitserohelise, kurgi-tomati, kartuli ja maasikatega kaupleva Ülle Pärnaste leti ees oli pidevalt ostjate järjekord. Leib sai otsa juba esimestel müügitundidel, õige pea ka värske salatikurk. Ja hoolimata sellest, et Jõgeval kasvuhoones küpsenud maasika kilohind oli rohkem kui kolm korda kõrgem Kreeka maasika omast, leidus sellelegi rohkesti ostjaid. "Inimesed tahavad ikka värsket ja eestimaist," nimetas Ülle, kelle käest meelsasti ostetakse ka tema enda tehtud värsket hapukurki ning vahvleid.

"Teen seda, mida oskan ja mida ostetakse," ütles tragi naine, kes koroonakriisi ajal hakkas pakkuma klientidele ka oma kaupade kojuviimisvõimalust. "Kõigil ei ole rattaid all ning seda võimalust kasutatakse ikka. Aga laupäev on loomulikult kõige parem müügipäev turul."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles