Juhtkiri: eriolukorrast hädaolukorda – võimalus nii edulooks kui ka põrumiseks

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Eriolukorra lõpp tõi kaasa hädaolukorra alguse – kõlab dramaatiliselt, kuid sellised need ametlikud terminid on. Sisu on aga palju lootusrikkam: ridamisi piiranguid leeveneb ning võimalusi avardub. Selle kõige juures on aga endist viisi oluline järgida pähekulunud fraase: “pese käsi”, “hoia distantsi”, “desinfitseeri”, “haigena püsi kodus”.

On mõistlik, kui desovahendid jäävadki nii kauplustesse kui ka avalikesse asutustesse kõigile käeulatusse samuti kaugemas tulevikus. Halb see ju ei oleks, eriti viirushaiguste kõrghooaegadel.

Iga kriisi võib võrrelda puhastustulega. Midagi see käivitab, midagi hävitab ning ülioluliseks saavad kohanemisvõime ja valmisolek muutuda. Jah, majandussektoris on üpris keerulised lood, puudutagu see tellimusi, tarneid, töötajaid, tootmist, teenindust. Aga seegi on puhastustuli. Midagi lõpetada ja midagi alustada, hinnata asju ümber, teha midagi uutmoodi, õppida vigadest, otsida ja leida võimalusi.

Eriolukord pani proovile nii peresuhted kui ka (kaugtöö)suhted kolleegide vahel. Seda, et aus ja avatud suhtlemine on ülioluline, saame kinnitada kõik, olgu siis suhtluspartnerina tegu lähedase, ülemuse, alluva või kolleegiga. Ja kes suhtlemispuudujääke ei korrigeeri, jääb paraku kaotajaks.

"Küsimus, kas oskame olla arukad või vähemalt mõistusega olendid, saab vastuse varsti: koroona ilmselt vältimatu teise laine suuruse ja ulatusega."

Plusspoolt analüüsides näeme, et uus olukord andis hoogu e-poodide arengule ning ka pikemale tiigrihüppele hariduses – millest kaua on räägitud, sai nüüd suuresti teoks. Töötajad, keda vähegi sai, suunati kodukontoritesse. Võib loota, et see kogemus mõjutab ka tööandjate juhtimisotsuseid ning tulevikus leitakse kõige efektiivsemad lahendused töö tegemiseks just kodukontori ja büroo kombineerimisel, et kasu oleks kahepoolne ja kvaliteet kõrgem.

Ja veel kord: kevadeõhinas ja eriolukorra lõppemise tuhinas peame endale aru andma, et piirangute lõdvendamine ei tähenda, et võib jälle elada räpaste kätega ning tormata tuttavaid ja võõraid embama. Küsimus, kas oskame olla arukad või vähemalt mõistusega olendid, saab vastuse varsti: koroona ilmselt vältimatu teise laine suuruse ja ulatusega.

Olgem täna mõistlikud, et homme ei peaks veelgi karmimate piirangutega elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles