Juhtkiri: malevasse igal juhul

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Suvi tuleb, vähemalt kalendrisuvi. Kas ka suvesoe ja võimalus rannamõnusid nautida, on iseküsimus, aga suvi kindlasti tuleb. Ka malevasuvi. Lääne-Virumaal plaanivad tänavu oma maleva käima lükata kõik omavalitsused peale Vinni. Eelnevate aastate kogemusele tuginedes võib eeldada, et noorte huvi malevaelust osa saada kujuneb väga elavaks. Tavapäraselt on tahtjaid olnud rohkem kui rühmades kohti ja malevaõnn naeratab kiiremini reageerijatele.

Tegelikult ei ole ju malev midagi uut, pigem taasavastatud vana. Need, kelle noorusaeg jäi nõukogude aega, võivad jutustada lõputuid lugusid oma malevasuvedest. Õpilasmalevas teeniti oma esimene raha ja sõlmiti sõprussuhted, mis siiani vastu pidanud. Uuele ajale omaste uuendustega tulid malevad tagasi – tehtud töö eest on endiselt tasu ette nähtud ja sõpru leiab ka.

Pole parata, et elame ajastul, mil rahal on oluline roll mängida kõigi, ka noorte inimeste elus. Tööga teenitud esimene raha annab õige maailmatunnetuse. Võimalik, et paneb isegi mõne noore tuleviku peale mõtlema ning paremini õppima, et haljamale oksale pürgida. Tekitab täiskasvanuks olemise tunde.

"Pole parata, et elame ajastul, mil rahal on oluline roll mängida kõigi, ka noorte inimeste elus. Tööga teenitud esimene raha annab õige maailmatunnetuse."

Lapsevanemale jällegi saab osaks südamerahu – järeltulija on järelevalve all ja teeb midagi asjalikku, mitte ei konuta kodus ega jõlgu ringi. Kindlasti leidub neidki vanemaid, kes pole õhukese rahakoti tõttu kunagi saanud last tasulisse laagrisse saata. Oma suvelaagrikogemuse saab järglane sel juhul just malevas kätte.

Mündi teine külg kipub aga kõnelema sellest, et enamasti napib ettevõtteid, kes suudavad või soovivad suvel koolilapsi rakendada. Ja seda ei saa neile üldse pahaks panna, sest noore väljaõpetamine, eriti spetsiifilisemaid teadmisi ja oskusi nõudva töö puhul, nõuab mõninga vilumuse tekkimiseks kannatust ja aega. Seda viimast enamasti napib. Isegi esmapilgul lihtsana näiva maasikate korjamise puhul eelistatakse kasvõi väikese varasema kogemusega abikäsi, sest magusate marjade noppimine peenrast on sootuks midagi muud kui põllult kivide kokku korjamine.

Aga kust see kogemus siis peaks tulema, kui isegi hooajalisele suvetööle oodatakse ainult töökogemusega inimest?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles