Ilma lühiennustamine muutub täpsemaks

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Uus süsteem võimaldab äikeseohust teavitada varem.
Uus süsteem võimaldab äikeseohust teavitada varem. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Keskkonnaagentuur annab teada, et sellest nädalast teevad ilmaradarid senise 15-minutilise intervalli asemel mõõtmisi viieminutilise intervalliga. Sagedamini ilmuvad radaripildid võimaldavad täpsemini ilma prognoosida: jälgida paremini õhuruumis toimuvat ning tuvastada kiiremini arenevaid pilvesüsteeme, millega võib kaasneda väga tugevaid hoogsademeid, äikest ja rahet.

Iseäranis kiire võib rünksajupilvede tormiline areng olla suvel. Ilmahuvilised näevad radaripiltide vaheldumist ilmateenistuse kodulehelt.

“Tihedamini ilmuvate radaripiltide abil saab ilmateenistus paremini jälgida kiirelt arenevaid protsesse. Näiteks äiksetormi eluiga võib jääda selle tekkest kuni kadumiseni ajaliselt 30–60 minuti sisse ja areng nõrgast sajust tugeva sajuni võib toimuda minutitega, mistõttu on sagedamini ilmuvad radariandmed oluliseks abiks lähimate tundide ilma prognoosimisel ja kujunevast äikeseohust inimeste teavitamisel,” kommenteeris uuendusi keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak.

Keskkonnaagentuuri ilmateenistus tähistab sellel nädalal oma 101. tegevusaastat. Ilmateenistuse põhifunktsiooniks on ilmaprognooside ja -hoiatuste koostamine ning nende edastamise ja kättesaadavuse tagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles