Suurkujude sünnikohad muutuvad virtuaalseks

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Suurkujude sünnipaiku otsides satub Peeter Volkonski ka koduhoovidesse. Võõrasse koduaeda tuli sisse astuda ka Andro Martinsonil (paremal), et Julius Margi sünnikodu tähistava kivi juures tekstikatke lugeda.
Suurkujude sünnipaiku otsides satub Peeter Volkonski ka koduhoovidesse. Võõrasse koduaeda tuli sisse astuda ka Andro Martinsonil (paremal), et Julius Margi sünnikodu tähistava kivi juures tekstikatke lugeda. Foto: Vladislav Musakko

Peeter Volkonski koos eesti kirjaniku ja teatrikriitiku Andres Keiliga on ette võtnud projekti “Sünnipaik”. Eesmärgiks Eestimaa suurkujude juba tähistatud sünnipaigad virtuaalsel kujul kaardistada. Paigast paika käies jõuti sel nädalal mitmele poole Lääne-Virumaal.

“Sõitsin 20 aastat autoga Tartust Viljandisse loenguid andma ja möödusin pidevalt pruunist sildist, mis tähistas Jaan Tõnissoni sünnikodu,” rääkis Peeter Volkonski. Teda tabas tõdemus, et ometi ei tema ega ka keegi teine ju kunagi seepärast teelt maha ei keera. Isegi kui sildil märgitud sihtkohani on jäänud sada meetrit.

Kolmapäeva hommik tõi projekti eestvedajad Peeter Volkonski ja Andres Keili Haljalasse, päev enne seda oldi Kadrinas. Sünnipaiku, mida Haljala kandis üles võeti, oli rohkem kui üks. Alustuseks viibiti Haljala kooli köstrimaja seinal oleva arhitekt Herbert Johansoni sünnikodu tähistava kivi juures. Haljala kooli 8. klassi õpilane Kristjan Lindlo luges seal ette arhitektuuri puudutava katkendi raamatust “1920. aastate traditsionalism ja elamureform”. “Kristjan, ma olen veendunud, et sa oskad naeratada,” jagas Peeter Volkonski näpunäiteid lõpukaadris sõnatult kaamerasse vaadanud noormehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles