Lavalugu Ivo Schenkenbergist näeb järgmisel aastal linnapäevade ajal

Katrin Uuspõld
Copy
Näidendi lavastajal Üllar Saaremäel (esiplaanil) on hea meel, et Schenkenbergi lavalugu viimaks Rakveres teoks saab.
Näidendi lavastajal Üllar Saaremäel (esiplaanil) on hea meel, et Schenkenbergi lavalugu viimaks Rakveres teoks saab. Foto: Ain Liiva

Koroonaviiruse levik lükkas edasi 21. augustil Rakvere Vallimäe uues vabaõhukeskuses toimuma pidanud suure suvelavastuse "Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas" esietenduse – see tuuakse vaatajateni 2021. aasta Rakvere linna päevadel.

Lavastuse produtsent, harrastusteatri KaRakTer juht Ivo Leek ütles, et etendused toimuvad 10.–12. juunil 2021. Esietendust näeb neljapäeval, 10. juunil 2021 kell 20. Teine etendus antakse reedel, 11. juunil kell 20 ja kolmas laupäeval, 12. juunil kell 16.

Kehtima jäävad kõik siiani selle tüki etendustele eelmüügist ostetud piletid. "Piletiomanikud võivad tulla etendust nautima ühel vabalt valitud päeval 10.–12. juunil 2021," rääkis Leek.

Rakvere linnapea Triin Varek tunneb heameelt, et mastaapne lavalugu Ivo Schenkenbergist tuuakse esimest korda rahva ette just ajaloolisel Vallimäel. "Rakvere Vallimäel valmib peagi unikaalne vabaõhukeskus, ja kuna linnapäevad toovad traditsiooniliselt Rakverre tuhandeid külalisi, kutsume kõiki seda ajaloolugu ja fantaasiat põimivat hoogsat lavalugu oma silmaga kaema."

Üllar Saaremäe lavastajakäe all valmiva ajaloolise vabaõhulavastuse autoriteks on Eva Samolberg-Palmi ja Piret Saul-Gorodilov. Näidend kirjeldab olukorda Eestis Liivi sõja ajal 1579. aasta suvel.

Näidendi lavastaja Üllar Saaremäel on hea meel, et Schenkenbergi lavalugu viimaks Rakveres teoks saab. "On ju Ivo üks Eestimaa tõelisi kangelasi, kellest me tegelikult palju ei tea. Film "Viimne reliikvia" on loonud temast veidi äraspidise pildi. Püüame temast rohkem teada saada – heidame pilgu Ivo seikluslikku ellu just Rakvere Vallimäel. Kus siis mujal – tõsiasi on fakt, et Schenkenberg Liivi sõja aastail just Rakvere linnuse all kinni võeti ja venelaste hirmsa vaenlasena Pihkvas hukati," jutustas Saaremäe.

Etenduses astub üles 100 näitlejat ja lavavõitlejat üle Eesti. Koos harrastajatega on laval Rakverest pärit näitlejad Elina Purde, Karl Robert Saaremäe, Lauri Mäesepp ja Mait Joorits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles