Vaade: loodus on kellegi kodu

Veiki Ojaperv
, Ajakirjanik
Copy
Veiki Ojaperv.
Veiki Ojaperv. Foto: Vladislav Musakko

Möödunud nädala lõpus tekitas meedias diskussiooni president Kersti Kaljulaidi välja käidud mõte, et RMK puhkemajades võiks ära keelata alkoholi tarvitamise ja reguleerida mürareostust looduses.

Otsene ärakeelamine mõjub ühiskonnale teatavasti nagu külm dušš, kui järjekordsed piirangud, mis kutsuvad esile pahameele. Mis mõttes ei tohi sel suvel, mil liikumine on niigi piiratud, veidi looduses lõõgastuda ja sõpradega õlle kõrval pisut aega maha võtta.

Mis seal salata, olen isegi grillimise kõrvale metsas endale mõne pudeli märjukest lubanud. Minu arvates ei ole probleem ühes või natuke rohkemas õlles, vaid lärmamises, pidutsemises, lagastamises ja rahu rikkumises. Paraku tuleb paljudele ilmselt tuttav ette olukord, kus minnakse perega või väikse seltskonnaga mere äärde loodust nautima, kuid kõrvalseltskonnal kostab autost kõva vaibakloppimine, prügi lendab laiali igasse ilmakaarde ja mõni selle liige käitub vastikult. Praegu ei keelagi keegi nii käituda ning paraku saabki mõni inimene aru ainult käskudest, keeldudest ja vastavatest siltidest, ning kui korralik lastetuba ja loomulik intelligents puuduvad, ei tulda lihtsalt selle peale, et lärmamine ja lagastamine ei olegi normaalsus.

Kui väike olin, ütles ema mulle, et kui karjuda tahad, mine metsa, seal ei kuule sind keegi. Tegelikult ikka kuuleb küll – metsas on linnud, loomad, kiskjad ja saak, kõigil neil on maa peal täita oma roll. Me ei kujuta ette, millist segadust me lärmiga võime looduses tekitada. Me ei tea, kui palju pesakondi vastsündinud linnupoegi on maha jäetud, sest kisa hirmutab linnuvanemad minema.

"Me ei tea, kui palju pesakondi vastsündinud linnupoegi on maha jäetud, sest kisa hirmutab linnuvanemad minema."

Loomulikult saab alkoholi kultuurselt tarvitada, väga suur osa meist teeb seda. Aga see väike protsent rahvast, kes kuidagi sotsiaalsetele normidele kuuletuda ei taha, paneb seaduseraamatuid tuhnima. Kui probleem jätkub, peab paraku keelu peale panema, ma olen täiesti nõus.

Eesti korrakaitsjad ja seadusesilmad on vähemalt minu kogemuse põhjal mõistlikud inimesed, kes täiesti tühja koha pealt “peedistama” ei tule, veel vähem metsas. Kui nüüd seadus või määrus peakski jõustuma, siis julgen arvata, et vaiksetel kahe õlle joojatel ei ole mitte midagi karta. Kui nad ei lärma ega räuska, ei tõmba nad endale mingit tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles