Kiri: Iga töö vajab oskusi

Eva Klaas
, Tapa elanik
Copy
Eva Klaas.
Eva Klaas. Foto: Arvet Mägi

Viimase aja päevakajaliseks teemaks on kujunenud võõrtööjõud, seda eelkõige põllumajandussektoriga seoses. Ilmselt ei vaja teema pikalt lahti rääkimist – näiteks Eesti maasikakasvatajate muresid ning nende võimalikke lahendusi kajastab ajakirjandus pea iga päev.

Pean tunnistama, et ma ei tea, kuivõrd ukrainlaste põldudele lubamine on ainulahendus ning kuivõrd on võimalik probleemi lahendada kodumaise tööjõuga. Pigem olen siiski seisukohal, et laias laastus on maasikakasvatajatel õigus: kui meil endil ei ole piisavalt tööjõudu, tuleks lasta tööd teha neil, kes on selleks motiveeritud. Kokkuvõttes võidavad kõik: marjad saavad korjatud, tarbijad kodumaist kaupa ning põllumajandusettevõtjad ei kannata kahju. Ka ei tee välismaised töötajad sugugi orjatööd, nagu on arvamust avaldanud riigikogu esimees Henn Põlluaas, vaid saavad hooajatöö eest nende jaoks korralikku tasu, Eesti keskmist palka.

Kõige rohkem häirib mind selle teema juures aga hoopis see, et kohati tunduvad meie riigi juhid elavat nagu mingis teises reaalsuses. Ideena võib ju olla tore saata Eesti omad töötuks jäänud inimesed põllule, ja eks ongi neid, kes seda võimalust meeleldi kasutavad. Samuti on neid eestlasi, ja on kogu aeg olnud, kes näiteks suvepuhkuse ajal hooajatöödega lisa teenivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles