Muusikakoolides traditsioonilisi kevadkontserte ja lõpuaktusi ei peeta

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Rakvere muusikakool.
Rakvere muusikakool. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Piduliku klassikalise kevadkontserdiga kulmineeruvat lõpuaktust Rakvere muusikakoolis tänavu ei peeta. Ära jäävad ka kõik ülemineku- ja avalikud kontserdid. “Kui esialgu plaanisime individuaalset lõputseremooniat igale lõpetajale eraldi, siis piirangute leevendamisel saame juba arutada erialade kaupa peetavaid lõpuaktuseid, nõutud tingimusi silmas pidades,” ütles Rakvere muusikakooli majandus- ja õppealajuhataja Rita Mets.

72. lennuna Rakvere muusikakooli lõpetajaid on 18. Traditsiooniline teadmisi kontrolliv muusikaloo eksam asendati uurimusliku tööga, kuid solfedžo eksam korraldatakse tavapärasel kujul. Küll väiksemate rühmadena, kuid siiski koolimajas. Toimuvad ka erialaeksamid.

Rita Mets sõnas, et nihkes on sisseastumisi puudutavad katsed ning tavapäraselt juuni alguses tehtavad vastuvõtukatsed on tänavu hoopis augusti lõpus.

Arvestades olukorda, ei korralda ka Väike-Maarja muusikakool sel aastal tavapärast lõpuaktust. Muusikakooli direktori sõnul toimub pidulik õhtu lõpetajatele, keda tänavu on kuus, väikses seltskonnas. Iga lõpetajat lubatakse õnnitlema tulla kahel inimesel. “Lõpetajad esinevad seal väikese kontserdiga ja neile antakse üle lõputunnistused ning meened,” ütles direktor. Pidulikul õhtul osalevad ka lõpetajate õpetajad ja kontsertmeistrid. Erialaeksami lõpetajad teevad, kuna enamikul neist oli lõpukava valmis juba enne eriolukorra kehtestamist. Kõik õpilased saavad tunnistuse kätte erialatundides.

Rajaotsa muusikakoolis ei peeta lõpuaktust ka tavaolukorras. Varem on kevaditi korraldatud suurem kontsert, kuid tänavu jääb see tegemata. “Arvatavasti läheb käiku tunnistuste üleandmise tavaline vorm ehk siis tunnistuse üleandmine, tunnustav sõna, käepigistus ja käte desinfitseerimine,” nimetas Rajaotsa juht Toomas Rannu. Tema sõnul käib muusikakoolis tegevus juuni keskpaigani ja peetakse erialatunde. Edasi on suvi vaheaja päralt, sest erialaarvestusi koolis tavaliselt ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles