Aserisse kerkib biokütusel katlamaja

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Aserisse ehitatakse uus, biokütuse katlamaja. Fotol Kunda katlamaja biokütuse ladu.
Aserisse ehitatakse uus, biokütuse katlamaja. Fotol Kunda katlamaja biokütuse ladu. Foto: Arno Mikkor

Juunis alustatakse Aseris Rahva tänaval uue katlamaja ehitusega. Esimeses järjekorras paigaldatakse uus maagaasil töötav konteinerkatlamaja. Juuli teisest poolest alustatakse biokütusekatlamaja ehitustöödega. 

Gaasikatlamaja on valmis alevikku soojusega varustama juba sel sügisel ning biokütusel katlamaja katsetustega on plaanis alustada aasta lõpus.

Energiaettevõte Adven alustab juunis Aseri uue, biokütusel katlamaja projektiga. Selle raames võetakse kasutusele 1,5 megavati suuruse võimsusega hakkpuidukatel ja kaks gaasikatelt koguvõimsusega 3,5 megavatti, mis katavad nii talvise tipukoormuse aegse vajaduse kui ka tagavad soojusvarustuse biokütusekatla hoolduse ajal.

Aseris tarbib kaugkütet 22 korteriühistut 856 korteriga, lisaks kultuurimaja, spordihoone, raamatukogu, hooldekodu ja ärihoone.

Maailma energiapoliitika prioriteediks on biokütused ning nende kasutamiseks luuakse soodustingimusi. Näiteks on võimalik Euroopa Liidu tõukefondidest taotleda toetust kütusevahetuse projektidele. Aseri biokatlamaja projekti maksumus on 1 025 000 eurot, millest ligi 450 000 eurot tuleb keskkonnainvesteeringute keskuse Ühtekuuluvusfondi toetusskeemist "Efektiivne soojusenergia tootmine ja ülekanne". Ülejäänud kulud katab Adven.

Töid teostab ning seadmed tarnib Rapla Metall. Katlamaja valmib 2021. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles