Estonian Cell soovib paberipuidu põletamise seadusega keelata

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Estonian Cell soovib seadusega keelata paberipuidu põletamise.
Estonian Cell soovib seadusega keelata paberipuidu põletamise. Foto: Ain Liiva

Riigikogu majanduskomisjon arutab elektrituruseaduse muudatust, mis võimaldaks Narva elektrijaamades puidu põletamise eest taastuvenergia toetust maksta.

Viimati toetas riik hakkpuidu põletamist Narva elektrijaamades kaheksa aastat tagasi. Saastekvoodi hüppeline kasv muudab põlevkivist elektri tootmise üha kallimaks. Selleks et Narva elektrijaama konkurentsis hoida, soovitatakse taas puidu põletamist toetada. 

Elektrituruseaduse muudatused ei meeldi aga teistele Virumaa puidutöötlejatele, eeskätt puitmassitootjale Estonian Cell, kes kasutab Kunda tehases ligikaudu viit protsenti Eesti raiemahust. 

"Kui meie piirkonnas hakkab selline massiline puidu kasutus ja sellele kasutusele makstakse lõpphinnale peale, siis meie, kes me samale puiduressursile kandideerime või konkureerime, oleme ebavõrdses seisus, sest me ei suuda sellele sisendressursile maksta sama hinda, kui suudaks maksta toetustega tegelev puidukasutaja," rääkis Siiri Lahe Eesti rahvusringhäälingule antud intervjuus.

Siiri Lahe sõnul peaksid nad uues olukorras puidu eest isegi kõrgemat hinda pakkuma, et motiveerida metsaomanikku haavapaberipuud muust küttepuust eraldama. Lisaks võib puidu põletamise toetamine kergitada taastuvenergiatasu ja seeläbi ettevõtte elektriarveid. AS Estonian Cell on aga Eesti suurim elektritarbija.

"Seaduses võiks olla kehtestatud põhimõte, et täiendavad subsideeritud energiatootmised tohiks kasutada ainult sellist puitu, mis ei sobi muul viisil väärindamiseks, ja meie teine ettepanek on see, et kehtestada negatiivse mõju vähendamiseks toetuse piirmäär seaduse tasemel. Piirmäära kehtestamine annaks kõikidele energiatarbijatele kindlustunde, et kui hakatakse massiliselt puitu energia tootmiseks täiendavalt kasutama, et nende energia arved plahvatuslikult ei tõuseks," kõneles Siiri Lahe. 

Vikerraadio intervjuu on kuulatav siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles