Mais tulumaksu laekumine paranes

Andres Pulver
Copy
Kui tühjaks omavalitsuste rahakott jääb, selgub sügisel.
Kui tühjaks omavalitsuste rahakott jääb, selgub sügisel. Foto: PantherMedia/Scanpix

Väga nigel tulumaksu laekumine aprillis muutis omavalitsusjuhid üpris ettevaatlikuks, kuid mai suutis üllatada sellega, et hoolimata koroonakriisist enamikus omavalitsustes maksulaekumine mullusega võrreldes isegi pisut paranes.

Kadrina vallavanem Kairit Pihlak märkis, et praegu on veel vara mingeid järeldusi tegema hakata ja kriisi tegelikud mõjud selguvad linnade-valdade jaoks alles sügisel.

Mais jäid Lääne-Virumaal mullusega võrreldes veidi miinusesse Haljala ja Väike-Maarja vald, teistes omavalitsustes tulumaksu laekumine võrreldes eelmise aasta mai laekumisega pisut kasvas.

Viie kuu kokkuvõttes on maksuameti andmetel tulumaksu laekumine Lääne-Virumaal kõige enam kasvanud Rakvere vallas (4,6 protsenti) ja kõige vähem Kadrina vallas (2,1 protsenti). Need kaks valda eristuvadki selgelt teistest, sest ülejäänud omavalitsustes jääb laekumise kasv vahemikku 3,2 kuni 3,8 protsenti.

Tänavust eelarvet koostades arvestati aga reeglina vähemalt viie protsendi suuruse tulumaksu laekumise kasvuga.

Samas on igal pool koroonakriisi tõttu nii lisakulusid kui ka lisatulusid. Näiteks saamata on jäänud eelarvesse kavandatud lasteaiatasud, raha on kulutatud isikukaitsevahenditele.

Kokku on aga hoitud ära jäänud ürituste arvelt ja riik jagab omavalitsustele mitmesuguseid toetusi, enamikuga neist küll eelarveauke lappida ei saa.

Kadrina vallavanem Kairit Pihlak ütles, et maksuameti numbrid on maksuameti numbrid ning need ei pruugi alati kokku minna nendega, mida näitab valla raamatupidamine, sest arvestuse alus on teine.

Aga rõõmustamiseks pole põhjust ei nii ega naa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles