Tänavu oli väga rikkalik kuusekäbiaasta

Veiki Ojaperv
, Ajakirjanik
Copy
Tänavu oli rikkalik kuusekäbiaasta.
Tänavu oli rikkalik kuusekäbiaasta. Foto: Karl Adami

Tänu heale kuusekäbiaastale täiendas RMK Eestimaa kuuseseemnete varu koguni 2300 kilogrammiga. Saabuv sügis-talv tõotab tulla külluslik käbiaasta ka männil.

"Kuuskedel esineb rohke käbiaasta keskmiselt viie kuni kaheksa aasta järel," rääkis RMK taimekasvatusjuht Anneli Laigu. 

"Viimati oli nii palju käbisid seitse aastat tagasi. Kuna mullu ei kogutud kuusekäbide vähesuse tõttu käbisid ja eelmisest, veelgi rikkalikumast käbiaastast on möödunud juba seitse aastat, on seda suurem heameel, et nüüd õnnestus taas Eesti kuuseseemnevaru üle pika aja kvaliteetse värske seemnega nõnda suures mahus täiendada," jätkas ta.

Sel hooajal koguti RMK eestvedamisel riigimetsast ja seemlatest ehk spetsiaalselt käbide tootmiseks rajatud istandikest üle 256 000 liitri kuusekäbisid, millest saadi üle 2300 kilogrammi seemet. Männikäbide 70 000 liitrist saadi värsket seemet üle 400 kilogrammi.

Et käbidest seemned kätte saada, tuleb need kuivatada. Eesti ainus käbikuivati Kullengal võttis käbikotte vastu mullu oktoobrist kuni tänavu märtsini. Kuna käbikotte tuli üle Eesti tuhandeid, oli käbikuivatitöö korraldatud kolmes vahetuses. Et kõik kogutud käbid õigel ajal kuivatatud saaks, pandi tänavu lisaks tänapäevastele seadmetele taas tööle vanad nõukogudeaegsed seadmed. Puhastatud ja sorteeritud seemned säilitatakse seemnepartiide kaupa Kullenga külmlaos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles