Võltsmett on võimatu silma järgi ära tunda

Copy
Kutseliste mesinike ühingu juhatuse liikme ja osaühingu Muhe Mesi ühe rajaja Mart Kullamaa sõnul on see tõsine probleem, kui toidukaupade pakkujad tegelevad pettusega, sest ei või kunagi teada, kust nende piirid jooksevad ja milleks nad veel võimelised on.
Kutseliste mesinike ühingu juhatuse liikme ja osaühingu Muhe Mesi ühe rajaja Mart Kullamaa sõnul on see tõsine probleem, kui toidukaupade pakkujad tegelevad pettusega, sest ei või kunagi teada, kust nende piirid jooksevad ja milleks nad veel võimelised on. Foto: Sven Arbet

Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse liige Mart Kullamaa väidab oma kogemusele tuginedes, et riik ei suuda alati oma kontrollorganitega anda täit garantiid, et inimestele pakutavate odavate toiduainete silt ja sisu on vastavuses. Et mõnikord võib ka mett ostes võltsitud kauba otsa sattuda, on tema sõnul kõige targem mõne mesinikuga otse usaldusväärne side luua.

Suhkrusiirupil põhinevat võltsmett on silmaga peaaegu võimatu kvaliteetsest meest eristada. Niisiis tasub esmalt vaadata, kelle nimi on purgile märgitud, ning jätta tundmatut päritolu odav kraam pigem ostmata. “Kui kaubamärgi taga olevad inimesed on päriselt usaldusväärsed, siis küllap on seda ka etiketi põhjal võimalik kindlaks teha. Kui te ei tea, kus ja kes on mee tootnud, ja see on teieni jõudnud läbi mitme vahendaja, on ka võimalus pettuseks suurem,” selgitas Kullamaa.

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Merle Laurimaa sõnul ei tuvastatud üleeelmisel aastal Eestis võetud meeproovidega ühtegi juhtumit, kus mee pähe oleks klientidele müügiks pakutud siirupit. Küll aga tuli seda ette eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles