Arkna õunaaialt loodetakse lisaks õieilule uut ärisuunda

Katrin Uuspõld
Copy
Lembit Kilm Arkna Mõisast rõõmustab noorte õitsvate õunapuude üle – mõne aasta pärast on nad piisavalt suured, et ka turistidel oleks põhjust kevaditi nende imetlemiseks kohale tulla.
Lembit Kilm Arkna Mõisast rõõmustab noorte õitsvate õunapuude üle – mõne aasta pärast on nad piisavalt suured, et ka turistidel oleks põhjust kevaditi nende imetlemiseks kohale tulla. Foto: Ain Liiva

Arkna Mõisa ühe haru, Arkna Agro OÜ 30 000 noort õunapuud on praegu õieehtes. Puud ise on küll veel üsna madalad, kuid tihedalt valget õievahtu täis ja pakuvad oma pikkade ridadega kaunist vaatepilti. “Kui Jaapanisse sõidetakse kirsside õitsemist vaatama, siis Arknale võib tulla vaatama õunapuude õitsemist,” märkis Arkna Mõisas mitme projektiga tegelev Lembit Kilm.

Kolmandat kevadet õitsevad 30 000 õunaaeda istutatud õunapuud. Eelmisel sügisel nopiti esimesi vilju ning tänavu loodetakse juba nõnda suurt saaki, et oleks võimalik müüagi. Ja see, et tulevikus saavad kohalikud huvilised ja turistid tulla õitsvasse õunaaeda emotsioone koguma ning pildistama, on täiesti tõsiselt võetav plaan.

“Kõige rohkem õisi on tänavu “Kristal”,” ütles Lembit Kilm ja loetleb ülejäänud sordid: “Talvenauding”, “Alesja”, “Liivimaa kuldrenett”, “Liivika”. “Need on säilitusõunad ning kasvatame mahedalt. Plaan on hakata turustama neid Eestis kaubandusvõrku. Selle tarvis tahame tulevikus praegusest laudast ehitada külmhoone, kus neid õunu säilitama hakata,” selgitas Lembit Kilm. Nimelt lõpetas Arkna Karjatalu OÜ tänavu oma tegevuse ja tühjaks jäänud laudale tahetakse anda uus elu õunahoidlana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles