Taani liitlasvägede sõdureid Tapal autasustati medalitega

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Taani liitlassõdurite medalitseremoonia Tapa kaitseväelinnakus.
Taani liitlassõdurite medalitseremoonia Tapa kaitseväelinnakus. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseministeeriumi kantsler Kristjan Prikk tänas täna medalitseremoonial Eestis teenivaid Taani kontingendi liitlassõdureid, kes saabusid Tapale aasta alguses ning on peatselt lõpetamas enda pooleaastast rotatsiooni Eestis. Nad vahetab välja järgmine taanlaste kontingent, kes teenib Eestis aasta lõpuni, mil saabub prantslaste kontingent koos tankidega.

Kantsler Prikk tänas Taani sõdureid nende järjekordse panuse eest Eesti ja NATO turvalisuse tagamisse, edastas ministeeriumi pressiteenistus. "Taanlased on alati olnud eestlaste jaoks olemas kõige olulisematel hetkedel läbi ajaloo. Nii nagu Eesti vabadussõjas mängis taanlaste kompanii olulist rolli Eesti vabaduse eest võitlemisel, on täna siin samasuurune üksus sedasama väljavõideldud vabadust kaitsmas," lausus kantsler Prikk.

Prikk sõnas, et 2016. aastal otsustasid NATO liitlasriigid, et NATO turvalisuse tagamiseks on vajalik liitlassõdurite paigutamine Balti riikidesse ja Poola. "Liitlased, kes tajuvad Venemaa ohte küll kaugemalt, mõistsid samuti, et muutused julgeolekukorras peale Ukraina sündmusi ei möödu niisama kergelt," lisas Kristjan Prikk.

Alates 2017. aasta kevadest on Eestit ja NATO julgeolekut kindlustamas liitlaste lahingugrupp, mis paikneb Tapal 1. jalaväebrigaadi koosseisus. Varasemalt on Taanlased osalenud NATO lahingugrupis Eestis aastal 2018 ning panustanud ka F-16 hävitajatega Balti õhuturbemissioonil. Lisaks taanlastele aitavad regiooni julgeolekut tagada Eestis britid, prantslased ja belglased.

Vabadussõjas aitas Eestit ligikaudu 3500 liitlassõdurit Põhjamaadest, nendest umbes 210 sõdurit moodustasid Taani kontingendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles