Pereõde – Laekvere aleviku tugisammas

Merly Raudla
Copy
Laekvere pereõde Ille Tõnts kasutab vererõhu mõõtmiseks manuaalset aparaati, mille puhul tuleb stetoskoobiga südamelööke kuulata ja vererõhk ise välja arvutada. Digitaalne aparaat on samuti olemas, kuid kogenud pereõde peab manuaalset täpsemaks.
Laekvere pereõde Ille Tõnts kasutab vererõhu mõõtmiseks manuaalset aparaati, mille puhul tuleb stetoskoobiga südamelööke kuulata ja vererõhk ise välja arvutada. Digitaalne aparaat on samuti olemas, kuid kogenud pereõde peab manuaalset täpsemaks. Foto: Vladislav Musakko

Tihtipeale aitavad väikestes külades elu üleval hoida kogukonna alustalad, kelleta ükski kohalik enda eksistentsi ette ei kujutaks. Laekveres on üheks selliseks pereõde Ille Tõnts, kes 2. juunil tähistas 50. sünnipäeva. Kui näiteks poes või bussijaamas inimestelt tema kohta küsida, jätkub kõikidel vaid kiidusõnu.

Ilmselt pole kogu asula peale ühtegi last, keda pereõde Ille Tõnts poleks mõõtnud ega kaalunud. Laekveres on ta töötanud tervelt 32 aastat.

1988. aastal taheti Tõnts pärast Tartu meditsiinikooli lõpetamist kodukanti Põltsamaale sealse haigla siseosakonda tööle suunata. Noor naine teadis, et esimesed kolm aastat on uuel tulijal kõik riiklikud pühad hooleta – tuleb tööl olla. Sellepärast suutis ta asjad korraldada nii, et läks hoopis Laekvere lasteaeda meditsiiniõeks. 130 põngerjat oli vaja mõõta, kaaluda, neil silmi ja rühti kontrollida, vahel mõnd neist kraadida ja mõnele rohtu anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles