Korras sõiduk on toreda suve eeldus

Toomas Herm
Copy
Tehnoülevaataja Mati Latt auto dokumentide ja sõiduki vastavust kontrollimas.
Tehnoülevaataja Mati Latt auto dokumentide ja sõiduki vastavust kontrollimas. Foto: Vladislav Musakko

Kui paljud meist täidavad liiklusseaduse nõuet, et enne sõidu alustamist peab sohver veenduma sõiduvahendi korrasolekus? Küll aga ei ole pääsu oma neljarattalise sõbra takseerimisest enne tehnilisele ülevaatusele minekut.

Küllap on paljud sohvrid, eriti vanemate sõidukimudelite omanikud, olnud hädas CO2 sisaldusega heitgaasides. Rakveres sõidukite ülevaatusega tegelev Mati Latt andis seks puhuks soovituse enne ülevaatusele minekut mootor töösoojaks sõita. Piisab, kui läbida maanteel kümmekond kilomeetrit. Märksõnaks on mootori kõrged pöörded. Eriti diiselmootorite puhul peaks enne ülevaatusele suundumist sõitma madalama käigu ja kõrgete pööretega.

Veel saab autoomanik enne ülevaatusele minekut vaadata tulesid. Tõsi, halvima variandi vältimiseks tuleks siiski keegi appi kutsuda. Nimelt piduritulede kontrollimiseks. Kui sõidukil ei põle ükski pidurituli, siis sellega liiklusesse minna ei tohi. Lati sõnul on seda ikka aeg-ajalt juhtunud. Treileri peale panekuni pole asi päris läinud, sest vähemalt ühe piduritule on sohver kasvõi pirni vahetusega ikkagi põlema saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles