Juhtkiri: kreisikultuuri! Betooni on küll

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Täna saab siis meie kreisilinn 718-aastaseks. Just nimelt meie, sest Rakvere on ju ikka kõigi läänevirulaste pealinn ja tõmbekeskus, nagu moodsal ajal öeldakse.

Virumaa Teatajal on linnale öelda palju soove. Tarku juhte ja juhtidele tarkust! Rohkem kogukonnavaimu, et naaber poleks võõras! Et prügi ei lendaks peost tänavale! Et igal koeral ja kassil oleks peremees! Et igal lapsel oleks oma kodu! Et noortel oleks tahtmist siin pere luua ja vanad saaksid väärikalt vananeda! Et igal kellaajal oleks tänavatel julge käia! Et oleks arste ja õpetajaid, jaguks politseinikke ja tuletõrjujaid! Et oleks tööd ja töö tegijaid! Et teatri-, näituse- ja kontserdisaalid oleksid rahvast täis! Et kogu linnas oleks elu ja ilu!

Meile väga meeldis, kui kreisilinn Rakvere oli crazy linn. Punklaulupeod ja meeste tantsupeod, kollane Tarva-kevad ning muud meeletused. Ellu viidud hullud ideed (pronksist tarvas Vallimäel) ja ellu viimata veel hullemad ideed (köisraudtee või tramm kesklinnast Vallimäele).

Tule tagasi, crazy Rakvere! Las saarlased ja võrukesed kadestavad, pealinna unts­antsakatest rääkimata.

Aga tänaseks on gigantsed teod ja tegemised asendunud gigantomaania ja betooniga – kolossaalne Vallimäe kompleks, arusaamatu saunafestival kivikõrbes ja vaikse Moonaküla tänavad, mis oma kividega sobiks ehk kesklinna, mitte aedade ja lillede vahele. See ei ole enam crazy, selliseid linnu kohtab Narvast Tõrvani, see on väikekodanlik keskpärasus.

Betooni saab osta raha eest ja selle puudumine pole vist enam mureks. Vaimuvärskust raha eest ei saa, ja just see on meil kuidagi ära kadunud. On ära kadunud ka linna arvukatest söögikohtadest, mis on kui ühe vitsaga löödud eurosööklad. Auuu, Berliini Trahteri rannapeod ja volbriööd, kuhu te pagesite?

Siledad ja euroasfaldiga platsid ning tänavad on head asjad seni, kuni neid liiga palju ei ole. Linnarahvas tahab ka puid ja taimi ning mitte ainult linnametsas või Palermos, vaid ka kesklinnas ja Vallimäe parkla ümbruses, kuhu, vähemalt esmapilgul näib nii, on muru asemele plastmassi külvatud.

Tule tagasi, crazy Rakvere! Las saarlased ja võrukesed kadestavad, pealinna untsantsakatest rääkimata. Kui järgmiseks ei jõua, tule siis vähemalt 720. sünnipäevaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles