Mädapeal saab nautida hostade imelist maailma

Katrin Uuspõld
Copy
Hostasid on väga erineva lehekuju, värvi ja kõrgusega. Enamasti armastavad nad varjus kasvada, olles ka tigude lemmikuteks.
Hostasid on väga erineva lehekuju, värvi ja kõrgusega. Enamasti armastavad nad varjus kasvada, olles ka tigude lemmikuteks. Foto: Vladislav Musakko

Homme on Mädapeal esimest korda hostapäev. Mädapea mõis on korraldanud varem floksi- ja pojengipäevi ning mõisa perenaine Marika Vartla ütles, et seoses pojengipäevaga – mis on juba järgmisel laupäeval, 20. juunil – hostad päevakorrale ka tulid.

“Kunagi ei tea, millal täpselt pojengid õide puhkevad, ja selleks et pikendada nende näitamist, otsustasime nädal varem korraldada hostapäeva, kus saab imetleda ka juba varajasi pojenge,” rääkis Marika Vartla ja lisas, et järgmisel aastal plaanitakse pojengide näitamisele suisa kolm järjestikust laupäeva pühendada.

“Aga hosta on iga aia lill. Igas ajas on varjulist poolt, kuhu saab hostasid istutada,” kõneles Vartla sellest dekoratiivsete lehtedega taimest, mida on sadu sorte.

Mädapea mõisa aeda on Vartla sõnul tehtud tänavu esimene suurem hostade istutus, kuid mõisahoones sees on välja pandud üle 250 hostasordi, mis on Ahto Ruut kasvatanud oma kollektsiooniaias Harjumaal. “Näitusele on pandud nende sortide lehed, huvilised saavad aga kaasa osta 60–70 sorti hostataimi,” täpsustas Vartla.

Soovijatel on võimalik kätt harjutada ka hostakimpude seadmisel. Nimelt on tehtud näidiskimbud ning valmis pandud materjal, mille hulgas lisaks hostalehtedele metsalilled ja esimesed pojengid.

“Kimpe võib ka enda jaoks üles pildistada, et siis kodus järele teha,” lisas Marika Vartla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles