Aeg tiksub kirikus, teatris ja skulptuuris

Inna Grünfeldt
Copy
Teater kui ajanäitaja.
Teater kui ajanäitaja. Foto: Eveli Varik

Rakvere teatri peakunstnik Eveli Varik, kel valmisid mõne aasta eest luulesõnumiga kellad, on loonud kolm uut seeriat: Rakvere teatrihoonega, Kolmainu kirikuga ja skulptuuriga “Poiss jalgrattaga muusikat kuulamas”.

Valiku uutest kelladest, mis taas valminud Kolmainu kiriku vanast katuseplekist, pani Eveli Varik Rakvere teatrisse näitusele.

“Kõnnin hommikul kodust teatrisse ja mulle imponeerib kiriku vaade spaa poolt, just see kella koht. Mõtlesin, et äge oleks tehagi kell, kus seierid oleksid samal kohal kui kiriku ajanäitajal,” kõneles Eveli Varik teda kodulinnas tabanud inspiratsioonist.

​Nagu selgus, oli kiriku vana katuseplekki veel järel, ning mõte sai teoks. Kirikumotiiviga kellasid valmistas kunstnik kahes värvitoonis. “Tänutäheks kingin kirikule 20 kella,” sõnas Varik.

Rakvere teatri ümmargusele tähtpäevale – 80. sünnipäevale – pühendatud kelladel otsustas Eveli Varik kasutada teatrihoone kujutist. “Mulle meeldib väga arhitektuur, ehkki ootuspärasem oleks olnud kasutada kaduvikumeeste motiivi,” nimetas ta. “Rakvere teatrile kingin neist kümme,” lisas kunstnik.

Arvo Pärdi kella loomiseks sai Eveli Varik idee Rakvere linna üleskutsest luua meeneid maestro lähenevat 85. sünnipäeva silmas pidades. “Minu meelest on jalgrattaga poisi skulptuur suurepärane,” sõnas Varik. “Pildistasin selle üles, disainisin arvutis valmis, lõikasin šablooni ja trükkisin. Kellaosutid sobitasin jalgratta pedaalide kohale.” Arvo Pärdile pühendatud kellad on trükitud kolmes värviversioonis: roosa, mündiroheline ning erksinine.

Eveli Variku sõnul leidis ta võimaluse ja aja teha mõttes tiksunud kellad valmis alles koroonakriisist tingitud pausi ajal. “Teatritöö kõrvalt jäi aega väheks, et seda toimetada. Protsess on aeganõudev. Ühe trüki värv kuivab ööpäeva või kaks, aga värve on mitu. Ka vilumust tuleb tasapisi juurde šabloone kokku sobitades,” rääkis ta.

“Need on rohkem tiksuvad kunstiteosed. Aja näitamine käib boonusena kaasas,” iseloomustas Eveli Varik kellasid.

Aega näitav Rakvere teater.
Aega näitav Rakvere teater. Foto: Eveli Varik
Jalgrattaga poisi skulptuuri kujutises tiksuvad sekundid.
Jalgrattaga poisi skulptuuri kujutises tiksuvad sekundid. Foto: Eveli Varik
Kirik ja aeg, sekunditest sündiv igavik.
Kirik ja aeg, sekunditest sündiv igavik. Foto: Eveli Varik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles