Lahkus lugejate lemmik Erik Tohvri

Inna Grünfeldt
Copy
Erik Tohvri.
Erik Tohvri. Foto: Mihkel Maripuu

Rakverest pärit kirjanik Erik Tohvri, kodanikunimega Hans-Erik Laansalu (22. III 1933 – 12. VI 2020) oli hariduselt elektritehnik, ametitelt energeetik, juhtkonstruktor, tegevdirektor.

Kirjanduslikke katsetusi alustas Tohvri koolipõlves, kuid pühendas end romaanidele, kui kätte jõudis pensionäripõli.

Selleks ajaks oli tal loomingupagasis Hans Laansaluna kirjutatud 12 raadiokuuldemängu, novelle, humoreske ja filmistsenaarium, ent lugejate südamed võitis ta eelkõige ladusa sulega kirjutatud mitmekümne köitva romaaniga. Aastaid on trooninud Erik Tohvri teosed raamatukogude loetavuse edetabeli tipus, iga uut teost ootasid tema talendi austajad pikisilmi. Ise jagas ta oma teosed kahte lehte: prototüüpidega raamatuteks ja laest või sulepeast võetuteks. Menukad olid ja on mõlemad.

Rakveres sündinud ja siit 12-aastasena ära kolinud Erik Tohvri südames püsisid eluaeg soojad mälestused lapsepõlvelinnast. Siinsed inimesed, ajad ja rajad jõudsid ka tema romaanidesse. Rakveres lugejatega kohtumisel ütles Tohvri, et on oma mõttelaadilt eelkõige pealt viiekümneste kirjanik ja rahul, et rahvas tema raamatuid loeb: “Mul on oma lugejaskond, ega ma pürgigi kuhugi kõrgele parnassile.”

Kirjanikku hinnati ka kui terava sõnaga kolumnisti, kes ütles selgelt ja argumenteeritult välja oma arvamuse ka siis, kui see ei pruukinud olla igaühele meele järele. Kellelegi meele järele olla püüdmine oli Erik Tohvrile ka kirjanikuna võõras. Ta kirjutas just nõnda, nagu talle endale meeldis. Ja see meeldis ka lugejatele.

Erik Tohvri rääkis kord, et kirjutamise kõrval on ta töötanud välja teooria, kuidas inimese omadusi kujutada graafiliselt, egogrammina, mille keskmest lähtuvad omaduste kiired, ja nende otste ühendamisel tekib kujund. “Mida pikemad vektorid, seda suurem pindala ja seda erudeeritum inimene. Sabaga tähe kujund märgiks ühele probleemile keskendunud teadlast,” selgitas ta.

Erik Tohvri enda egogramm oli siis veel tegemata. Polnud välja töötatud vajalike mõõdetavate omaduste skaalat. Nüüd on skaalaks igavik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles