Galerii: sajad loodusesõbrad moodustasid Uljaste järve kaitseks inimketi

Copy
14.06.2020. Uljaste, Ida-Virumaa. 
FOTOL: Meeleavaldus "Uljaste järve kaitseks" , kaevandus, fosforiit, põhjavesi
FOTO: Ain Liiva/Virumaa Teataja
14.06.2020. Uljaste, Ida-Virumaa. FOTOL: Meeleavaldus "Uljaste järve kaitseks" , kaevandus, fosforiit, põhjavesi FOTO: Ain Liiva/Virumaa Teataja Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

Täna toimus Uljaste järve lähistel kergliiklusteel aktsioon, kus avaldati meelt Uljaste järve lähistele rajatavate puuraukude vastu. Meeleavaldusest võttis osa hinnanguliselt 400 inimest.

Ida- ja ka läänevirulaste seas populaarne suvitus- ja ujumiskoht Uljaste on looduskaitsjate sõnul ohtu sattumas. Nimelt uurib sealset maapõue Kiviõli Keemiatööstus.

Järve kaitseks moodustati sotsiaalmeedias grupp ja kutsuti inimesi üles meelt avaldama, allkirju andma ja ka endast kõva häälega märku andma. Praeguseks on grupiga liitunud üle 2000 inimese.

Esimest põlve tallinlane Jana oli Uljastele kohale tulnud perega. "Vaatamata sellele, kus ma praegu elan, on minu vanavanemad ja vanemad siit lähedalt pärit," rääkis Jana.

Jana sõnul on ta palju aega lapsepõlves Uljaste järve kallastel veetnud. "Ma ei ole küll geoloog, kuid kõrvaltvaatajale tundub, et nii sügavad puuraugud võivad tõepoolest järvele ohtlikuks saada, seda kas siis kuivendades või muud moodi rikkudes," jätkas ta.

Järve ääres mängiti nii-öelda telefonimängu, kus üks seltskond teisele hüüdlauseid edastas. Aktsiooni tunnuslauseks oli "Uljaste on meie kätes!".

Ürituse eestvedaja, Eesti Looduskaitse Seltsi Sonda osakonna esimees Raul Ivanov luges ürituse kordaläinuks. "Hea meel tõdeda, et nõnda palju rahvast siia kohale oli tulnud," rääkis Ivanov.

Kui puuraukude tegemine Uljaste järve väga palju ei pruugigi mõjutada, siis kõige rohkem kardetakse seda, et piirkonnas kaevandama hakatakse. "Seadus ütleb selgelt, et uuringu tegijal on eelisõigus kaevandamisloa taotlemisel," lausus Raul Ivanov, kes ei usu, et eraettevõtte huvi pärast uuringut otsa saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles