Keskkonnaühendused kaardistavad maakonna kaevandamispiirkondi

BNS
Copy
Keskkonnaühendused kaardistavad kaevandamispiirkondi. Foto on illustratiivne.
Keskkonnaühendused kaardistavad kaevandamispiirkondi. Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Keskkonnaõiguse keskus, Eesti Maavarade Ühing ning Purtse jõe arenduskeskus on asunud kaardistama ehitusmaavarade kaevandamispiirkondi Lääne-Virumaal, Harjumaal ja Ida-Virumaal.

Ühtlasi kaardistatakse nendes piirkondades tegutsevaid kogukondlikult aktiivseid inimesi ja kodanikuühendusi, kellele jagatakse teadmisi kaasamisnõuete ja -praktika kohta nii planeeritavate kui ka juba olemasolevate kaevanduste plaanimisel ja töö korraldamisel.

Eesti Maavarade Ühingu asutaja ja eestvedaja Mihkel Pukk rääkis, et nende eesmärk on vaatamata küllalt ajakohastele andmetele ehitusmaavarade passiivsete ja aktiivsete varude osas üle Eesti leida fokusseeritult need paigad, kus kogukondade ja ettevõtjate huvide ristumise tõenäosus on suurim ning tooks kaasa negatiivseid häiringuid, mis kohalikku elukeskkonda järsult halvendaksid. "Seejärel saame koos kogukondadega juba ennetavalt kaardistada võimalikud lahendused negatiivsete keskkonnamõjude vähendamiseks," ütles Pukk.

Kaevandamispiirkondade ja kogukondade kaardistamine on esimene etapp pikemast tegevuste jadast, millega soovitakse tihendada kaevandamispiirkondades elavate kogukonnaliikmete omavahelist koostööd. Samuti püütakse kaevandamispiirkondades elavaid inimesi aidata senisest tõhusamalt kaasa rääkida planeeritavate ja juba olemasolevate kaevanduste planeerimisel ning nende töö korraldamisel.

Keskkonnaõiguse keskuse jurist Kadi-Kaisa Kaljuveer lausus, et suurte arendusprojektide tõttu süveneb pidevalt surve kogukondadele, kes juba olemasolevate või võimalike uute kaevandamisalade läheduses asuvad. "Samas puudub üksikutel kodanikel ja kogukondadel teadmine, kuidas kaevandusi ja arendusi puudutavates otsustusprotsessides tõhusalt kaasa rääkida. See põhjustab arusaamatusi, ebaselgust ja rahulolematust," nentis Kadi-Kaisa Kaljuveer.

Kodanikuühendused julgustavad endast teada andma nii olemasolevate kaevandamispiirkondade kui ka aktiivsete maavaradega kaetud piirkondade mõjupiirkonnas tegutsevatel aktiivsetel kodanikel ning kodanikuühendustel Lääne-Virumaal, Harjumaal ja Ida-Virumaal. Seda saab teha keskkonnaõiguse keskuse kodulehe kaudu SIIT

Kaevandamiskogukondade koostööd "Maavarade kaevandamisest mõjutatud kogukondade koostööplatvormi loomine" toetab Avatud Eesti Fond koos Vabaühenduste Liiduga Aktiivsete Kodanike Fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles