Õppusel Baltops osalenud Kunda sõpruslaev Vambola on lahinguvalmis

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Läänemere suurimast mereväeõppusest Baltops osa võtnud Kunda sõpruslaev Vambola täitis õppusel oma eesmärgi. 
Läänemere suurimast mereväeõppusest Baltops osa võtnud Kunda sõpruslaev Vambola täitis õppusel oma eesmärgi. Foto: Mailiis Ollino

Läänemere suurimast mereväeõppusest Baltops osa võtnud Vambola täitis õppusel oma eesmärgi. 

Mereväe staabi- ja toetuslaev Vambola ja miinijahtija Sakala võtsid osa pea kaks nädalat kestnud Läänemere suurimast mereväeõppusest Baltops, kus laeva meeskond harjutas koos miinituukritega koostööd liitlaste maa-, mere- ja õhuväeüksustega.

Õppuse jooksul leidis Sakala Lõuna- Rootsi ja Poola territoriaalvetest mitu õppemiini ning Eesti miinituukrid said harjutada miinide kahjutuks tegemist. Õppus toimus Läänemere edelaosas Bornholmi saare piirkonnas, hõlmates merealasid alates Lõuna-Rootsist kuni Poola rannikuni.

"Kokkuvõtteks võib öelda, et meie üksused saavutasid täieliku lahinguvalmiduse ning täitsid õppuse eesmärgid, milleks olid merepildi loomine, vaba liikumise tagamine mereteedel ning maabumisharjutuse ala ettevalmistamine," rääkis Vambola komandör kaptenmajor Ermo Jeedas. Ta lisas, et liitlaste maabumine oli edukas. 

Merevägi osales õppusel Balti miinitõrjeeskaadri Baltron koosseisus.

Baltops on igaaastane Läänemere suurim mereväeõppus, mida korraldatakse alates 1971. aastast. Õppusel osalesid 29 alust ning maa-, mere- ja õhuväe üksused üheksateistkümnest riigist.

Sakala ja Vambola asusid Tallinnast Lõuna- Rootsi poole teele 5. juunil. Õppus Baltops lõppes 16. juunil, mereväe laevad jõuavad Miinisadamasse reedel.

2016. aastast Kunda linna vappi kandev sõpruslaev Vambola on ehitatud Taani kuningriigis. Eesti lipp heisati Vambola pardal 2006. aasta aprillis.

Staabi- ja toetuslaev Vambola randub tavaliselt juunikuus Kunda rannas, kui peetakse kohalikku mere- ja perepäeva. Sel aastal mere- ja perepäeva ei toimu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles