Mõdriku üliõpilaselamule-õppehoonele otsitakse mõisaga kokku kõlavat arhitektuurilahendust

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Mõdriku üliõpilaselamule-õppehoonele otsitakse mõisaga kokku kõlavat arhitektuurilahendust. 
Mõdriku üliõpilaselamule-õppehoonele otsitakse mõisaga kokku kõlavat arhitektuurilahendust. Foto: Meelis Meilbaum

Mõdrikul asuv Tallinna tehnikakõrgkooli teenusmajanduse instituut saab uhke tänapäevase üliõpilaselamu-õppehoone. Riigi Kinnisvara AS-i välja kuulutatud arhitektuurivõistluse võidutöö peaks kokku kõlama Mõdriku mõisaansambliga ja seda rikastama.

Tallinna tehnikakõrgkooli teenusmajanduse instituudi direktor Helle Noorväli rääkis, et uue hoonega soovitakse tulevastele tudengitele tagada paremad, nüüdisaegsemad majutusvõimalused. "Praegune, 1957. aastal ehitatud vana ühiselamu lammutatakse, sest ümberehitus oleks kallim ja modernseid tubasid poleks võimalik sinna teha," lausus Noorväli. 

See, et üliõpilaselamu on vananenud ja põhjalik uuendamine ei ole majanduslikult mõttekas, on ka Riigi Kinnisvara AS-i hinnang. 

Uude üliõpilaselamusse-õppehoonesse soovitakse majutada kuni 116 üliõpilast ja külalist – õppejõude, välisüliõpilasi. Lisaks on soov pakkuda keskuses toitlustust ja korraldada suuremaid konverentse-seminare.

Arhitektuurilahenduse järgi tuleb hoonesse luua ka üks digitaalne õppe-simulatsiooniruum koos veevarustuse ja kanalisatsiooniga.

Üliõpilaselamu-õppehoone eeldatav suletud netopind on ligikaudu 2400 ruutmeetrit. 

Riigi Kinnisvara arhitekt Kalle Komissarov sõnas, et Mõdriku mõisa ajaloolise keskkonna väärtustamiseks tuleb teha väga kaalutud ja kvaliteeti arvestav otsus. "Selleks ei sobi hinnapõhiste riigihangete formaat," tähendas Komissarov. Ta lisas, et avalikud arhitektuurivõistlused on äärmiselt sobiv viis hea arhitektuuri tellimiseks.

Ideekonkursi osalemistaotluste ja kavandite esitamise tähtaeg on 8. oktoober. Ideekonkursi preemiafond on 16 000 eurot.

Uus üliõpilaselamu-õppehoone peaks kerkima 2022. aastal.

2019. aasta sügisel Tallinna tehnikakõrgkooliga leiva ühte kappi pannud koolis omandab rakenduskõrgharidust ligikaudu 700 üliõpilast, kool tegeleb rakendusuuringute, täienduskoolituste ning nõustamisega innovatsiooni- ja arendusküsimustes.

Tallinna tehnikakõrgkoolis õpib praegu üle 2000 õppuri. Koolis valmistatakse ette töötajaid, keda praegusel tööjõuturul otsitakse taga tikutulega – insener-tehnilise rakenduskõrgharidusega tublid lõpetajad on tõstnud kooli mainet.

Teenusmajanduse instituudi peahoone asub 18. sajandi lõpul valminud Mõdriku mõisas. Lisaks peahoonele toimub õppetöö teistes mõisakompleksi kuuluvates uuendatud hoonetes: viinavabrikus ja tallis. Hooned asuvad mõisapargis.

Arhitektuurikonkursi žüriisse kuuluvad esimees Lauri Peetrimägi Tallinna tehnikakõrgkoolist, ehitusnõunik Erik Keskküla Vinni vallavalitsusest, Maarja Kask, Emil Urbel ja Angeelika Pärna Eesti Arhitektide Liidust. Žürii koordinaator on Ivar Lubjak OAAS Arhitektidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles