Õide puhkemine: muuseum alustab Alice Sagritsa aia taastamisega

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Richard Sagritsa majamuuseumi ümbrus puhkeb õitsele.
Richard Sagritsa majamuuseumi ümbrus puhkeb õitsele. Foto: Meelis Meilbaum

Alice Sagritsa kiviktaimla asub Kalame talus Karepal. Virumaa Muuseumid on alustamas aia taastamist niivõrd algupärasena kui võimalik. Aia loomisel võetakse aluseks Alice Sagritsa mälestused, fotod ja üleskirjutused, mis muuseumikogus kättesaadavad on.

Üleskirjutuste järgi meeldisid Alice Sagritsale mitmesugused lilled ja huvitava kujuga kivid, mida aias praegugi palju näha on. Kõik Sagritsate tuttavad ja sõbrad teadsid tema kiindumusest ja püüdsid aeg-ajalt kaasa tuua lilleseemneid või eriilmelisi kive.

Alice Sagritsa lõi aastatega kiviktaimlast omanäolise kunstiteose.

Kalame talumuuseumi juht Vivian Lepa rääkis, et just kivid on need, millega tuleb olla aia taastamisel eriti ettevaatlik. "Kivide asukoha suhtes tuleb olla aupaklik, sest Alice oli öelnud, et tema aias on 365 kivi, iga päeva jaoks oma kivi," ütles Lepa.

Sagritsa aed ise oli oma aja kohta väga liigirikas, seda tõestab hoolikalt üles kirjutatud taimenimekiri üle 300 nimetusega, millest erilised on ehk proua lemmikroos 'Gloria Dei', elulõngad ja hostad, agaavid, mägisibulad, kukeharjad, floksid, pojengid, rododendronid, kääbusiirised, viinapuud, mandlipuu, talulilled.

Aia taastamistööd algavad juba sel nädalal. Ettevalmistus ja uurimistöö on tehtud juba varakevadel. "Meil on hea meel, et leidsime Virumaalt üles head spetsialistid, kes tunnevad suurt kirge oma töö vastu ja jagavad ka meie kirge selle aia taastamise võlust," sõnas Kalame talumuuseumi juht Vivian Lepa.

Taastamistöid teevad Kadrinast pärit maastikukujundaja Marge Gross, kel on Sagritsa aiaga ka isiklikum suhe, ning Rakvere haljastusfirma Pome Grupp OÜ eesotsas Peeter Keivabuga. Taimedega abistab muuseumi Tallinna botaanikaaed.

Alice Sagrits pärandas Kalame talu koos Richard Sagritsa maalide, mööbli ning tarbeesemete ja kiviktaimlaga 1997. aastal Rakvere muuseumile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles