Politsei hoiatab – murede vältimiseks kustutage vanadest andmekandjatest sisu

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Mälupulgale jäänud delikaatset materjali hakkas kelm väljapressimiseks kasutama.
Mälupulgale jäänud delikaatset materjali hakkas kelm väljapressimiseks kasutama. Foto: Sille Annuk

Politsei tuletab meelde, et enne oma vanade andmekandjate äraandmist tuleb olla veendunud, et nendes olev sisu on täielikult ära kustutatud.

Nii saab vältida tundliku materjali sattumist võõrastesse kätesse, kes seda väljapressimise eesmärgil ära võivad kasutada.

Ida prefektuuri kriminaalbüroo juht Rainet Juuse selgitas, et kuigi prefektuuris on väljapressimiste arv vähenenud, praktiseerivad kurjategijad endiselt väljapressimist interneti teel, ähvardades inimesi delikaatsete andmete avaldamisega juhul, kui ei täideta kurjategijate soove.

“Paljudel juhtudel on tegemist inimese mõjutamisega ilma, et kurjategijatel oleks kannatanu kohta kompromiteerivat materjali. Samas on ka olukordi, kui inimeste hooletuse või teadmatuse tõttu satub kurjategijate valdusesse andmeid, mille avaldamine kahjustaks oluliselt nende mainet. Õnneks ei ole neid juhtumeid palju, kuid hoolikas peab sellegipoolest olema,” rääkis kriminaalbüroo juht.

Hiljuti sai Ida prefektuur teate selle kohta, et üks inimene on langenud andmekandjalt kustutamata andmete tõttu väljapressimise ohvriks. Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri Sofja Hristoforova sõnul sattus juhuslikult võõrastesse kätesse mälupulk, millel oli selle omanikku puudutav intiimse sisuga materjal.

“Mälupulga enda valdusesse saanud inimene tuvastas selle peal olevate andmete pinnalt mälupulga omaniku ning hakkas andmete avaldamise ähvardusel temalt raha välja pressima. Kannatanu pöördus politseisse ning juhtunu kohta alustati kriminaalmenetlust,” kirjeldas Hristoforova.

Väljapressimise ohvriks langedes peab kohe võtma ühendust politseiga hädaabinumbril 112.

Kui nutitelefon on sattunud võõra inimese kätte, tuleb andmed võimaluse korral kohe distantsilt kustutada, kasutades selleks ettenähtud rakendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles