Võidutuli saab jagatud tänavu teistmoodi

Katrin Uuspõld
Copy
Lääne-Virumaale toovad presidendi käest võidutule noorkotkas Siim Kruusmann (paremal) Kadrina rühmast ja Tamsalu rühma noortejuht Riho Valdok.
Lääne-Virumaale toovad presidendi käest võidutule noorkotkas Siim Kruusmann (paremal) Kadrina rühmast ja Tamsalu rühma noortejuht Riho Valdok. Foto: Seidi Lamus-Tšistotin

Koroonaohu tõttu on võidupüha üritused avatud vaid asjaosalistele, küll saavad huvilised ERR-i portaali kaudu osa muinastule süütamisest, võidutule medalite üleandmisest ja tule saatmisest maakondadesse. Igas vallas jagatakse soovijatele võidutuld, et sellega süüdata oma jaanilõke.

Võidupüha, 23. juuni hommikul kell 7 heiskavad naiskodukaitsjad ja kaitseliitlased Eesti lipu igas maakonnakeskuses, nii ka Rakveres.

Tallinnas süütavad seejärel noorkotkad tikkude ja välgumihkli abita muinastule, kell 11 ühendatakse Kadriorus presidendi lossi ees muinastuli ja mälestustuli võidutuleks ning seejärel saadab president võidutule igasse maakonda. Kuna Kaitseliidu noorteorganisatsioon Noored Kotkad saab tänavu 90-aastaseks, on tuletoojateks valitud iga maakonna parim noorkotkas ning kotkajuht. Lääne-Virumaale toovad võidutule noorkotkas Siim Kruusmann Kadrina rühmast ja Tamsalu rühma noortejuht Riho Valdok.

Võidutuli saabub Rakverre Kaitseliidu Viru maleva hoone ette, kus jagatakse see omavalitsusjuhtidele, kes omakorda viivad tule oma vallas asuva vabadussõja ausamba juurde.

Kuidas Rakveres heisatakse riigilipp, asetatakse vabadussõja ausamba jalamile pärjad ning jagatakse omavalitsusjuhtidele võidutuld, saab jälgida Viru maleva Facebooki lehel.

Rakveres saabub võidutuli vabadussõja ausamba juurde kell 14.55, Haljalas ja Kadrinas kell 15.05, Viru-Jaagupis kell 15.10, Rakvere vallas Rägaveres ja Väike-Maarjas kell 15.15, Tapal kell 15.20 ja Viru-Nigulas kell 17.

Omavalitsused on korraldanud tulejagamise erinevalt. Tapal läbib võidutuli võidupühal kella 15.15–18.30 valla kaheksat keskust, kus vallavanem Riho Tell jagab tuld ja dirigent Priit Rusalepa juhatusel tervitab Tapa Linna Orkester kohaletulnuid väikese muusikalise etteastega.

Tänavu oleks pidanud maakondlikku maakaitsepäeva tähistatama Väike-Maarjas, kuid koroonakriisi tõttu jääb see ära. “Küll on otsustatud, et see toimub Väike-Maarjas järgmisel aastal ehk lükkus aasta võrra edasi,” ütles valla meediaspetsialist Kristel Kitsing. Küll mälestatakse Väike-Maarja vallas sel võidupühal vabadussõjas langenuid keskpäeval vallakeskuse vabadussõja ausamba juures ning tund hiljem Simuna ausamba juures, õhtul kell 19 jagab vallavanem võidutuld Väike-Maarja keskväljakul.

Rakvere vallas jagatakse võidutuld Rägavere ausamba juures, kus päevakohase kõne peab vallavolikogu esimees Peep Vassiljev ja esineb Rakvere Segakoor. Rakvere linnas süüdatakse võidutulega küünal vabadussõja ausamba jalamil ning soovijad saavad sellest omale jaanitule viia mitme tunni jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles